11 Madencinin isimlerinin yazılacağı anıtla ilgili konuşan toprak altındaki madencilerden Muhsin Koşan’ın kardeşi Muhmani Koşan, kendilerinin anıta ve üzerine isim yazılmasına karşı olduklarını bildirdi. Koşan, “Bizden anıt ve isim yazılması için izin almadılar. Bizim bilgimiz yok. Dolayısıyla bizden habersiz kardeşimizin isminin anıtta olmasını istemiyoruz. Buna rağmen ismi yer alırsa, suç duyurusunda bulunacağız.” diye konuştu. 

'Abimin kemikleri bile olsa biz istiyoruz' diyen Koşan, “Anıt mezar daha masrafsız olduğu için böyle bir yola başvuruyorlar. Böylece cenazelerin çıkarılması için çalışmadıklarını da deklare etmiş oluyorlar. Ben ve diğer aile fertleri abimin kemiklerinin bile olsa, çıkarılmasını istiyoruz. Biz yakınları olarak anıt ya da anıt mezar değil, normal bir mezarı olsun istiyoruz. Dua edilecek bir mezarı olmalı. Bize rağmen ismi anıtta yer alırsa hem suç duyurusunda bulunacak hem de basın açıklaması yaparak itirazımızı haykıracağız. Bu konuda avukatımıza bilgi verdik. Her türlü hukuki süreci değerlendireceğiz.” şeklinde konuştu. 
Kısa süre önce EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış ve Park Teknik firması yetkilileri, yapımında sona gelinen anıtı ziyaret etmiş ve çalışmalarla ilgili bilgiler vermişti. Anıt çalışmasının göçük felaketinin yaşandığı 10 Şubat tarihine yetiştirilmeye çalışıldığı kaydedildi. 
Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar Açık Kömür Üretim Sahası'nda 6 Şubat 2011'de meydana gelen göçükte 1 işçi, 10 Şubat 2011'deki heyelanda ise 10 madenci hayatını kaybetmiş, yeni heyelan tehlikesi riski nedeniyle bölgede kurtarma çalışması yapılamamıştı.