İzmir'in Konak Belediyesi, Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilişinin 89. yıldönümünü 70 çifte resmi nikah kıyarak kutladı. Attıkları imzayla evliliklerini resmiyete kavuşturan çiftlere mutluluklar dileyen Belediye Başkanı Sema Pekdaş, eşlerden birbirlerini sevip saymalarını isterken şiddettin hiç yaşanmamasını diledi.

Konak sınırları içinde yıllardır resmi nikahsız yaşayan 70 çift, toplu törenle birlikteliklerini resmileştirdi. Belediye Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nce düzenlenen tören, Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda yapıldı. Törene Başkan Pekdaş’ın yanısıra belediye meclis üyeleri, CHP Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, Konak Kadın Kolları Başkanı Hülya Yetişkin ve nikahı kıyılan çiftlerin yakınları katıldı. Çiftler arasında çocuklu olanların çokluğu dikkat çekerken kimileri de törene gelinlik ve damatlık giyerek katıldı.

‘ŞİDDET HİÇ OLMASIN’

Ailede kadın erkek eşitliği, evlilikte resmi nikah zorunluluğu ve tek eşle evlilik esası gibi pek çok önemli düzenlemeyi getiren kanunun kabul edildiği günün yıldönümünde yapılan toplu nikah merasiminden önce çiftlere nasihatte Pekdaş, birbirlerini sevmelerini, saymalarını ve şiddetin hiç yaşanmamasını, sağlıklı ortamlarda çocukların yetiştirilmesini istedi. Mersin’de Özgecan Aslan'ın katledilişinden duyduğu üzüntüyü de dile getiren Pekdaş, “Şiddet, insana özgü bir şey değil. Türkiye kaç gündür Özgecan’ın ölümünü konuşuyor. Özgecan’ı öldüren kişinin annesi de eşi tarafından şiddet görmüş. O çocuk, şiddet ortamında büyümüş. Bugün evlenenlere diyorum ki evlilikleriniz sevgiye, saygıya dayansın. Şiddet hiç olmasın. Sağlıklı çocuklar büyüttüğünüz sürece sağlıklı toplumlar olur. Evliliğinizin ve evinizin bereketi daim olsun.” dedi.

PEKDAŞ: ALINACAK DAHA ÇOK YOL VAR

Toplu nikah törenini özellikle Türk Medeni Kanunu’nun 89 yıl önce kabul edildiği gün olan 17 Şubat’a denk getirdiklerini belirten Başkan Pekdaş, şöyle konuştu: “Bu kanunla birlikte kadınlar eşit yurttaş olarak kabul edildi. Mirastan hak alabilmeleri, boşanma hakkı tanınması, kadınların yurttaş olması 89 yıl önce gerçekleşti. Biz de kanunun kabulünün 89. yılında resmi nikah töreni gerçekleştirelim istedik. 70 çifte resmi nikah kıyıyoruz ama o günden bu güne daha çok yol almamız gerekiyor. Türkiye’de hala bir kadın sorunu var, bunu hatırlatmak istedik.”

ÇOCUKLARIYLA KATILDILAR

Daha sonra aralarında çocukluların da olduğu 70 çiftin nikah törenine geçildi. Pekdaş, ilk olarak Rümeysa Cura ile Eren Tanyeri çiftinin nikahını kıydı. Şahitlikleri, CHP İlçe Başkanı Başak ve belediye meclis üyeleri üstlendi. Çiftin dört aylık bebekleri Resul de nikaha eşlik ederek, anne ve babasının mutluluğuna ortak oldu. Nikahlardan sonra çiftler, Başkan Pekdaş’la birlikte konfeti eşliğinde pastalarını kesti.