Kırsal kalkınma konusunda Ege Üniversitesi ile ortak bir projeye başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölge insanının ekonomik anlamda kendine yeter hale gelmesini ve genç nüfusun köylerinde kalmasını hedefliyor. Kırsal kesimlerdeki mevcut ürün ve sistemlerin iyileştirilmesi, farklı ürün ve yeni sistemlerin kazandırılması ile tarım üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla iki kurum arasında yapılan protokole, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz imza koydu.

İzmir tarımının Türkiye açısından yerini ve potansiyelini bildiklerini ve 11 yıldır bunu geliştirmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, iyi ve organik tarımın yapılabilmesi için çevrenin, suyun, toprağın ve havanın korunması gerektiğini vurguladı. İzmir'in büyüme trendine girdiğini ve bunun 2010 yılından itibaren hissedileceğini söylediğini hatırlatan Kocaoğlu, “Siz ödevlerinizi yapıyorsanız, çevreye yatırım yapıyorsanız, körfezin yüzülebilir olması hedefine ulaşmak istiyorsanız, sanayiciyi ve tarımı destekliyorsanız sizde bir hareket, sizde bir iyileşme, sizde bir evrensel ahlâk kurallarına uyma, evrensel hukuk kurallarına uyma, siz de bir örnek kent yaratma hedefi varsa, üzülerek söylüyorum, sizi dünya, ülke içindeki vatandaşlardan çok daha iyi tahlil edip izliyor ve hakkınızı veriyor. Orada torpil yaparak ödül almak, bir yerlere gelmek diye bir şey söz konusu değil.” dedi. Rektör Yılmaz ise üyükşehir Belediyesi ile birçok konuda ortak çalışmalar yürüttüklerinin altını çizerek, "Ne de olsa Başkanımız Aziz Kocaoğlu da Ege Üniversiteli. Bu yıl 60. yılımızı kutluyoruz. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu projemiz çok yönlü, çok ayrıntılı, geleceği planlanmış bir proje. Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na, bu proje için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Proje kapsamında Beydağ ve Kiraz’da organik tarım havzaları oluşturularak kestane, incir ve meyve üretiminin geliştirilmesi sağlanacak. Kınık’ta sertifikalı tohum üretiminin yaygınlaştırılması sağlanacak. Özellikle çölyak hastaları için önem taşıyan ve gluten oranı düşük kavlıca buğdayı ve farklı sebze üretimi yapılacak. Büyükbaş hayvancılık ve bağlı sanayinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılacak. İlçedeki bu çalışmalar sayesinde, yöre insanı madenlere bağımlı olmaktan kurtarılacak. Bergama’da bal ve ürünleri üretimi, doğrudan ekim uygulamalarının yaygınlaştırılması için çalışılacak. Karaburun, Urla ve Çeşme ilçelerinde keçi yetiştiricisine bakım, besleme, barındırma, sürü yönetimi ve pratik yetiştirme konularında yeni yöntem ve gelişmelerle ilgili bilgiler verilecek. En az beşer tane damızlık işletmesi oluşturulacak. Yarımadaya özgü ürünlerden sepet ve kopanisti peynirinin üretimi canlandırılacak, coğrafi işareti alınarak markalaşması sağlanacak. Bademler’de agroekoturizm faaliyetlerinin geliştirilmesiyle kırsal kalkınmaya katkı ve yörede yaşayan insanlara sağlıklı tarım ürünleri sağlanacak. Otantik restoran kurulacak ve hobi bahçeleri oluşturulacak. Seferihisar, Menderes ve Selçuk’ta organik tarım eğitimi verilecek. Yarımada bölgesinde, kırmızı soğan başta olmak üzere mor karnıbahar, kırmızı ya da mor yapraklı salatalar, son turfanda börülce ve taze fasulye, taze soğan gibi sebzelerin yetiştiriciliği konusunda uygulamalı eğitimler verilecek. Yarımadaya özgü meyve türlerinin (şeftali, mandarin, badem, incir vb.), özellikle hurma zeytini ve sakız üretimi yaygınlaştırılacak. Enginar, kavun, karpuz, bamya, acur vb. ürünlere katma değer kazandırılacak. Kalitedeki bozulmalar sebebiyle pazarlamasında sıkınıt yaşanan nergis çiçeği ve diğer soğanlı süs bitkileriyle kekik ve adaçayı başta olmak üzere tıbbi bitki üretimlerinin yaygınlaştırılması için eğitim ve uygulamalar yapılacak. Karaburun Yarımadası’nda zeytin ve sakız üretiminin iyileştirilmesi ve arttırılması için çalışmalar yapılacak. Yarımadanın bütün ilçelerinde kurulacak kooperatifler aracılığıyla üreticilerin girdi temini ve pazarlamayla ilgili sıkıntılarının çözümü sağlanacak. Kooperatiflere ait satış yerleri kurulacak. Arıcılık açısından Türkiye’ye örnek olacak yeni uygulamalar gerçekleştirilecek. Öncelikle Karaburun ve Bergama’daki arıcılığın geliştirilmesi ve kârlılığının arttırılması amacıyla arıcılara teorik ve pratik eğitim verilecek. Bal, polen, propolis ve arı sütü gibi sağlıklı arı ürünleri üretimi arttırılacak.