Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerektiğini, bel kısmında ele gelen dolgunluğun hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli olduğunu belirterek, büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşması, yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerektiğini söyledi. Fazlı Yalçındağ, kurban satışı için ayrılan yerlerde sağlıksız hayvan bulunmasının mümkün olmadığının altını çizerken, hayvan naklinin ciddi esaslara dayalı olarak yapılabildiğini, hayvanların yol kontrollerinde ve satılacağı yere girişlerinde, veteriner hekim raporlarına bakıldığını anlattı. Hayvan hareketlerinin izne tabi olduğuna işaret eden Yalçındağ, kurban satışı için ayrılan alanlara girişlerde veteriner hekimlerin tekrar değerlendirme yaptığını kaydetti ve ''Kurban satışı için ayrılan yerlerden alınan mallarda hiçbir sıkıntı yok'' dedi. Yalçındağ, kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenler hususlara ilişkin şu bilgileri verdi: ''Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli. Büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşmış olması gerekiyor. İlk çıkan yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor.'' Canlı ağırlık olarak 40 kilogramdan 80 kilograma kadar küçükbaş hayvan bulunduğunu, hayvanların ağırlığına ve büyüklüğüne göre fiyat oluşumu gerçekleştiğini dile getiren Yalçındağ, ''Vatandaşlar, birkaç yere bakarak piyasa hakkında fikir edindikten sonra alışveriş yaparlarsa, çok daha sağlıklı bir alışveriş yapmış olurlar'' dedi. ''Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerek'' İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Şahin, kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kesimde, hayvanın derisinin parçalanmaması gerektiğine dikkati çeken Şahin, ''Hayvan kesildikten sonra, sıcak sıcak dolaba konulmaması, serin yerde bir kaç saat kalması ve derisinin tuzlanması önemlidir'' dedi.