Londra'da içinde serbest konuşma kürsüsü bulunan dünyaca ünlü parkın adı nedir?

A. Central
B. Metropolitan
C. Hyde
D. Goldengate

Londra'nın 150 yıllık serbest kürsüsü yenilendi

Hyde Park'taki köşe, İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Javid ve Kraliyet Parkları Genel Müdür Lennon'ın katıldığı törenle açıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın ünlü parkı Hyde Park'ta bulunan "Konuşmacının Köşesi" (Speakers' Corner), yenilendi.

Yaklaşık 150 yıllık "Konuşmacının Köşesi", İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanı Sajid Javid ve Kraliyet Parkları Genel Müdür Linda Lennon'ın katıldığı törenle yeniden açıldı.

Londra'nın en büyük parkını ziyaret eden çok sayıda kişiyle turistin dikkatinden kaçmayan bu köşede, politikadan dine, sanattan teknolojiye kadar her konuda fikirlerini açıkça ortaya koyan insanlara rastlanıyor.

Pakistan asıllı bir aileden gelen Sajid Javid, açılışta yaptığı konuşmada, konuşma özgürlüğüne vurgu yaptı. Javid, çocukken İngiltere'ye ilk geldiği zaman, bir yakınıyla "Konuşmacının Köşesine" gittiğini dile getirerek, "Bana 'burada gördüğünü asla Pakistan'da göremezsin, buna Pakistan'da asla izin verilmez' dedi. Bu maalesef doğru ve dünya genelinde halen birçok ülkede öyle" diye kaydetti.

Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Lennon da yenileme çalışmalarına 2010 yılında başlandığını, bu süre boyunca konuşmacıların köşeye gelmeye devam ettiğini belirterek, "Bu alan aynı zamanda Hyde Park'a girilen ana kapılardan biri. Alanı canlandırmak, genişletmek için çalıştık. Daha fazla ağaçlandırma yapıldı" dedi.

Hyde Park'ın kuzeydoğusunda bulunan 'Konuşmacının Köşesinde', polis, konuşmaların içeriğini yasa dışı kabul etmediği sürece her konu tartışılabiliyor.

Sanılanın aksine konuşmacıların dokunmazlığı bulunmuyor ancak polisin müdahalesine de çok az rastlanıyor. Kimi zaman konuşmacılar ile dinleyiciler arasında fikir ayrılıkları nedeniyle hararetli tartışmalar çıksa da Londra polisi, küfür duymadıkça ya da şikayet gelmedikçe konuşmacılara müdahale etmiyor.

19. yüzyılın sonunda İngiltere'de ünlü filozof Karl Marx tarafından "İngiliz devriminin başlangıcı" olarak tanımlanan halk ayaklanmalarında, ülkede siyasi ve sosyal reformu destekleyen Chartist hareketinin üyeleri, Hyde Park'ı protestolar için buluşma noktası olarak kullanmaya başlıyor.

Bu dönemde demokratik reformlar için artan ayaklanmalar, parkta "konuşma hakkının" edinilmesi talebini beraberinde getiriyor. 1872 tarihli "Parkların Yönetimi Yasası" ile parkların belli köşelerinin konuşmacılara ayrılmasına izin veriliyor.

Hyde Park'taki "Konuşmacının Köşesi", yaklaşık 150 yıldır, aralarında Karl Marx'tan, Vladimir Lenin'e, İngiliz yazar George Orwell'den İrlandalı oyun yazarı George Bernard Shaw'a kadar tarihe ismini yazdırmış kişilerin de aralarında bulunduğu çok sayıdaki konuşmacının görüşlerini kitlelerle paylaştığı yer.

Konuşmacının köşesi, 1196 ve 1783 yılları arasında idamların gerçekleştiği, halkın infaz öncesi suçluların son sözlerini dinlediği alana yakınlığıyla da biliniyor.

Hyde Park'taki "serbest kürsü", 1855-1938 yıllarında başkentte kurulan 100 benzerinden, günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tek köşe.