Kahramanmaraş'ta, Adalet Bakanlığına bağlı olarak 2005 yılından bu yana hizmet veren Denetimli Serbestlik Müdürlüğü mahkumları topluma kazandırmak için onlarca güzel başarıya imza attı. Bunların başında; istihdam garantili meslek kursları açmak, seminer ve konferanslar vermek, bilgilendirme amaçlı dergi ve broşür basmak, sosyal destek için ev ve iş yeri ziyaretleri yapmak, rehberlik amaçlı bireysel ve aile görüşmeleri yapmak, kamu yararlı yerlere ücretsiz kamu hizmeti sunmak geliyor.

Bu hizmetlerine bir yenisini ekleyen  Denetimli Serbestlik Müdürlüğü artık uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımlarından dolayı haklarında tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri verilenlere grup çalışmaları ile terapi yapacak.

On oturum şeklinde gerçekleşecek olan grup terapisini ilki aralık ayının son haftasında

yapıldı. Bu alanda eğitim almış uzmanlar olan Sosyolog Şükrü Bilgiç ve Öğretmen Mesut Keskioğlu tarafından verilen ve kısaca SAMBA olarak tanımlanan “Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı” Kahramanmaraş Adalet Sarayı'nda aylık periyotlar şeklinde gerçekleşmektedir.

Yaş ve kullanılan madde cinsine göre verilen ve aynı zamanda bir farkındalık programı olan SAMBA'nın verilmesinin temel amaçları şunlardır:

Alkol veya madde konusunda kişinin bilgilenmesini sağlamak

Değişim motivasyonunu sağlamak

Bulaşıcı hastalıklardan korunmayı sağlamak ve zarar azaltmak

Yinelemeyi engelleyecek becerileri kazandırmak

Öfke ve stresle başa çıkma becerisini öğretmek

Etkili iletişim yöntemlerini öğretmek

Kişinin alkol/madde kullanımı ile ilgili düşünce hatalarının farkına varmasını sağlamak


Ramazan AYDIN-K.MARAŞ