Manisa Büyükşehir Belediyesi, meclis toplantısında AKP grubunun katı atık bedeli alınmasıyla ilgili önerisinin ardından Manisalıları mağdur etmemek için suda yüzde 50 indirim yapmak amacıyla Manisa Su ve Kanalizasyon İşleri (MASKİ) Genel Kurulu’nu olağanüstü toplantıya çağırdı.

Belediye Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, su konusunda AKP grubunun yaptığı açıklamaları hayretle izlediğini ifade etti. Memiş, “Ben sataşma değil, durum tespiti yapıyorum. Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik ve AKP Grup Başkan Vekili Zülfikar Gürcan’ın açıklamaları oldu. Hayretle izledim. Mehmet Çerçi, 'Bu mecliste çoğunluk bizde, kararı biz veririz.' demişti. Eğer öyleyse suda zam kararını kimin verdiği ortadadır. Şimdi tutup durum buyken, söylem buyken su idaresi, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir idare, su zammını orası yapmıştır demek ne derece doğrudur? 'İdarenin fiyatları daha yüksekti, biz onu aşağıya çektik.' diyor. Hani bunun kararını veren Büyükşehir'di, siz karışmıyordunuz? Nasıl aşağı çektiniz?” diye sordu.

Evsel katı atık tarifeleriyle ilgili tartışmalarda asıl amaçlarının hukuki altyapı oluşturmak olduğunu dile getiren Memiş, bu bedeli almak için abonelerle sözleşme yapılması gerektiğini ama ilçe belediyelerinin bu tarifeleri düzenlemek için herhangi bir girişim yapmadığını söyledi. Sadece beş belediyeden tarife geldiğini ifade eden Memiş, “Katı atıkla ilgili, 'Bu zam değil, ne kadar kullanırsa kullansın 1 lira alacağız.' diyor. Öteki de 2 lira diyor. Evsel katı atıkla ilgili olarak hane başına 5 lira yazıyor. Bu su faturası üzerinden alınacağı için vatandaş, 'Suya zam yaptınız.' diyecek. Bunun uygulaması 2015 sonuna kadar ertelendi. O zaman bakanlığa da laf söylemeleri gerekir.” dedi.

MASKİ Genel Kurulu'nu olağanüstü toplantıya çağıracaklarını duyuran Memiş, “Su faturalarında şişkinlik olduğu söyleniyor. İdare olarak bunu tespit ettik. İdarede hukukunun temel ilkesi, işlemlerde hata görülürse o hatadan dönebilirler. Hukuka saygılı idare olarak belediyemizin bundan kaçması mümkün değil. Su tasarrufunu sağlamak amacıyla kademelendirme yapıldı. Belediye başkanımızla yaptığımız değerlendirmede, tekrar gözden geçirilmesi kanaatine vardık. Önümüzdeki salı, 10 Mart’ta yapılacak meclisin arkasından ya da önünden MASKİ Genel Kurulu'nu, ticarethanenelere ilişkin su tariflerini görüşmek üzere toplantıya çağıracak. Önerimiz 0-50 metreküp 4,5 lira, 50 metreküp 6 liradır. 10 metreküpe kadar 4,5, 10 metreküp 20 metreküp arası 5 buçuk, 20 metreküp 30 metreküp arası 6 buçuk, 30 metreküpten itibaren 10 liraydı. Getirdiğimiz öneri, yüzde 50 civarında bir indirim sağlayacak.” şeklinde konuştu.