Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Kaya, yaz mevsiminin gelmesiyle artan sıcaklarla birlikte serinlemek için dondurma tüketiminin arttığına dikkat çekerek, annelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. Kaya, özellikle çocuğu 2 yaşının altında olan annelerin yazın daha dikkatli olması gerektiğini ifade ederek, içerisinde inek veya keçi sütü bulunan dondurmaları tüketen 2 yaşından küçüklerin çeşitli hastalıklara yakalanabileceğini kaydetti. Dondurmaların genellikle inek sütünden yapıldığını, bunun da 2 yaşından küçüklerin sağlığı açısından uygun olmadığını belirten Kaya, "2 yaşına kadar inek sütüyle beslenen bebeklerde demir eksikliği, kansızlık ve gizli kanamalar görülebilir. İnek sütü bağırsaklarda tahrişe yol açabilir. Bu eksikliğe ve tahrişlere bağlı olarak ilerleyen yaşlarda çocuklarda birçok hastalığın görülme riski yüksektir. İnek sütü yüksek protein ve mineral içerdiği için bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir. Bu nedenle inek sütüyle yapılmış dondurmaları bebeklerden uzak tutalım" dedi. Keçi sütüyle yapılmış dondurmaların ise bebeklerin sinir sistemini olumsuz etkilediğine işaret eden Kaya, şunları söyledi: "Türkiye'de özellikle Kahramanmaraş dondurması keçi sütü ile yapılıyor. Bu nedenle Kahramanmaraş dondurması tüketen aileler dikkatli olmalı. Keçi sütü bebeğin sinir sistemini olumsuz etkilediği için bu bebeğin hayatının ileriki yıllarını da etkileyebilir. Beyin gelişimini etkileyebilir. Kalıcı rahatsızlıklara neden olabilir."