Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi sorumluluk alanında bulunan bölge illerinde; meraya dayalı hayvan yetiştiriciliği alanında büyükbaş ve küçükbaş hayvanların verimliliğini artırmak ve hayvanların su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan ‘sıvat’ların (hayvan sulağı) dağıtımına Erzurum'da başlandı.

Yakutiye ilçesindeki Olimpiyat Park’ta gerçekleştirilen ve Erzurum’un 3 merkez ilçesinde bulunan 12 mahallesine ilk etapta 200 adet olarak dağıtılan sıvatlar, düzenlenen programla muhtarlara teslim edildi. Teslim alınan sıvatlar, muhtarların getirdiği traktörlerin römorklarına yüklenerek, yerleştirilmek üzere meralara gönderildi.

Sıvat dağıtım programına, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ile köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Türkiye’de mera arazisi varlığı bakımından Erzurum’un önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, sıvatların önemine vurgu yaptı. Demir, meralardaki hayvanların temiz su içebilmesi ve hastalıklardan korunması amacıyla dağıtılan sulakların hayırlı olmasını temenni ederek şöyle konuştu, "Hayvanların daha temiz ve sağlıklı su ihtiyacını karşılama adına bu tip projeleri destekledik. 2015 yılı içerisinde 14 ilimize toplam 9 bin 30 adet sıvat dağıtılması hedeflenmekte olup toplam imalatın yüzde 24’ünü Erzurum’a vermeyi planlamaktayız. Konuyla ilgili ilave talepleri ise önümüzdeki yıl karşılayacağız. Kırsal alanda halkımız geçimini hayvancılıkla ve tarım ürünleri elde ederek sağlamaktadır. Bunları yaparken tabi daha çok üretmemiz lazım, birim maliyetlerin daha aza indirilmesi lazım ki verimli, kazançlı olsun. Bu anlamda merada otlatılan hayvanların su ihtiyacını karşılamak gerekmektedir. Çünkü ot kadar su da önemlidir. Enerjisini alan hayvan, günde birkaç defa 3-4 kilometre aşağılara inerek su ihtiyacını karşılamakla aldığı bu enerjiyi yolda kaybetmektedir. Bu sıvatlar bölge hayvancılığına önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Daha sonra söz alan, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’daki meraların kullanıldığını belirterek, “Hayvanların beslenmesinde meracılık büyük önem arz etmektedir. Meralarda otlatılan hayvanların içme suyu ihtiyacının karşılanması da bu beslenme zincirinin çok önemli bir parçasıdır. DAP İdaresi tarafından bin 300 sac, 880 beton olmak üzere toplam 2 bin 180 adet sıvat ilimize tahsis edilmiştir" dedi.