Seyahatlerde, mecburi uğrak yerimiz oluyor mola tesisleri. Hepimizin mola tesislerinde birçok anısı vardır. Bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz anılardır. Mola tesislerindeki olumlu anılar unutulsa da, olumsuz anılar kolay kolay unutulmaz. Mola yerlerinde kalitesiz bir yemek yediysek, fiyat bakımından yüklü bir miktar ödediysek, WC ve lavabolarının temizliğinden memnun kalmadıysak, mola tesisinde mescid bulamadıysak, bunlar ruhumuzda kalıcı tesir yapar. Bu unutamadığımız anıları söyler söyler geçeriz de, şikayetlerimizi yetkililere nedense çok da aktarmayız. Yetkilileri harekete geçirmeyi hiç düşünmeyiz. Her zaman söylüyorum; “kendi kendine söylenen bir Milletiz, yetkililere söyleyen bir Millet değiliz.” İşte bu yazı, bu maksatla, yani “söylemek” maksadıyla yazıldı. Maksat yetkilileri harekete geçirmektir. Zaten başlıktan da belli. Mola tesisleri denetleniyor mu, diye yetkilileri harekete geçirmeyi hedefliyoruz. Bu yetkililer, yerine göre, Ulaştırma Bakanlığı'ndadır. Yerine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndadır. Yerine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndadır. Yerine göre Valilikler ve Belediyeler'dir. Daha başka kurumlar da var. Acaba, bu kadar yetkili kurumlar arasında mola tesisleri gerçekten ciddi bir biçimde denetleniyor mu? İşte asıl mesele bu. Belki bunun cevabını bu yazıdan sonra öğreneceğiz. Tabi, yetkililerden bir ses çıkarsa öğreneceğiz bunu. Burada belirtmeye dahi gerek yok ki, “mola tesisleri denetleniyor mu” diye sorarken elbette “periyodik olarak denetleniyor mu?” “Ciddi olarak denetleniyor mu?” Bunu öğrenmek istiyoruz. Yoksa, bir şikayet vuku bulduğunda elbette yetkililer harekete geçip gerekli denetim ve takipleri yapıyorlardır. Buna bir diyeceğimiz yoktur. Aklıma gelmişken belirteyim, şöyle bir metod neden mola tesislerinde uygulanmaz. “Bu tesis en son filanca tarihte periyodik olarak denetlenmiştir” notu neden mola tesislerinde görünür bir yerde asılı bulunmaz? Mola tesisleri konusunda aklıma gelen başka bir soru da şudur. Mola tesisleri için bir standart belirlenmiş midir? Bu sorudan kastım şudur. Bir mola tesisinde bulunması gereken asgari şartlar nelerdir? Mutfak kısmı, yemekhane kısmı, WC ve lavabo için belirli ve asgari şartlar oluşturulmuş mudur? Mola yerlerinde açık-kapalı alanlar için ayrı ayrı şartlar belirlenmiş midir? Mola tesislerinde mescit için bir kural getirilmiş midir? Mesela, bazı mola tesislerinde mescit için ciddi bir yer ayrılmışken, bazı mola yerlerinde adeta göstermelik yer tahsisi yapılmıştır. Bu hususta bir standart var mıdır? Bunların hepsi bir muammadır. Ancak belirlenmiş bir standart olduğunu sanmıyorum. Böyle bir standart varsa bile, buna kimsenin uymadığı çok açık. Çünkü enva-i çeşit mescit var mola tesislerinde. Kimisi tesisin en sonuna yerleştirmiş mescidi, kimisi ara bir yere, kimisi de kullanmadığı bir barakayı mescid diye ayırmış. Bunun yanında, çoğu mola tesislerindeki halı ve seccadelerin durumu da içler acısı. Kimisi toz toprak içerisinde, kimisi de yırtık pırtık halılar atmış mescide. Başka bir sorun da şudur. Mola tesislerindeki fiyatlar da çok değişken. Bir mola tesisinde etli yemeğin fiyatı 5 TL iken, bir başkasında 7-8 TL'nin üzerine de çıkabiliyor. Bir mola tesisinde WC fiyatı 50 Krş iken, bir diğerinde 1 TL ya da üzeri olabiliyor. Bazılarında WC fiyatı parasız dahi olabiliyor. Sahi, bu mola tesislerinde yemek fiyatları ve WC fiyatları nasıl belirleniyor? Kim belirliyor? Mola tesislerinde yemeklerin kalitesi de çok değişken. Bazı mola yerlerinde etli yemek diye servis edilen tabakta et bulmak bile mümkün olmuyor. Kimisinde de ancak bir parça et bulabiliyorsunuz. Bunun adı sözde etli yemek. Siz hiç mola yerinde yediğiniz yemekten sonra rahatsızlandınız mı? Ben birkaç kez rahatsızlandım. Bir haşlama istemiştim. Keşke istemeseydim. Günlerce satılamamış haşlamaydı sanırım. Artık etin rengi kırmızıdan çok yeşillenmişti. Maalesef, tabağı alıp da masaya oturunca fark ettim etin rengini. Hele bir de tadına bakayım dedim ve ekşimsi olduğunu fark ettim. Açlıktan dolayı olacak biraz yedim tabi. Sonra rahatsızlandım. Bir başka seferde, kokmuş pilavla karşılaştım. Bir başka seferde tavuktan kıl çıktı. İade için götürdüğümde; yemek servisi yapan görevlinin “ama tavuktan yemişsiniz” sözüyle şaşırdım. Ben de, “kılı görene kadar, elbette yedim” demek zorunda kaldım. Bu ve buna benzer anıları çoğaltmak mümkündür. Şehirlerarası otobüslerde seyahat ederken mola tesislerinde yaşanan bütün bu anılar insanın aklına şu soruyu getiriyor: “Mola tesisleri denetleniyor mu?” Bir de şu soru akla geliyor: “Mola tesisleri için belirlenmiş standartlar ve asgari şartlar var mıdır? Bu soruların cevabı gerçekten merak konusu! İnşallah biz de ve okuyucularımız da bu cevabı alırız bir gün.