Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe ilçesine 1,5 yıl içerisinde Sandıraz Dağı'ndan cazibeli su getirileceğini söyledi. Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü'nün, "Suyun Yaşantımızdaki Yeri, Önemi, Korunması ve Tasarruflu Kullanılması" konulu şiir, resim ve sloganlı afiş yarışmalarında dereceye girenler ödülleri verildi. Ödül törenine Gürün’ün yanısıra İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, birim müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Başkan Gürün, yaptığı konuşmada suyla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla yarışma düzenlediklerini belirterek, "Suyun politikası, siyaseti olmaz. Su, herkes için olmazsa olmaz hayattır. Hayatın en önemli maddesidir. Türkiye olarak su zengini gibi görünüyor olsak da elimizdeki su varlıklarına baktığımızda hi de öyle olmadığımızı görüyoruz. Suyu çok iyi ve tasarruflu kullanmamız gerekiyor." dedi. Gürün, az olan suyu temin ederken kullanımının asgariye indirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "En az suyla en fazla temizliği veya sulamayı yapmamız gerekiyor. Sulama ile ilgili sorunlarımız da var. Vahşi sulama, arık sulaması yapıyoruz, hem toprak tuzlanıyor hem de suyumuz heba oluyor. Bu kapsamda Devlet Su İşleri'nin yaptığı çalışmalar var. Su ve sulamayla ilgili bir dönüşümü yaşamamız lazım; ya damlama sulama yapacağız ya da yağmurlama sulama yapacağız. Arık sulamasını yapmamamız gerekiyor. Kullandığımız suyla ilgili küçük alışkanlıklar, büyük sarfiyata neden oluyor. Bunların hesapları yapılmış. Su sorunu sadece yerel yönetimler değil, bunun devlet politikası olarak susuz dönemlerimizde değil, suyun bol olduğu dönemde de bu konuda eğitim yapmamız lazım." şeklinde konuştu.

Muğla'da bundan sonra suyla ilgili planlamayı MUSKİ'nin yapacağını anlatan Gürün, "Muğla'nın geneline baktığımızda oldukça sıkıntılı bölgelerimiz var. Ben yıllardır Muğla'ya 50 yıllık proje içerisinde suyun getirilmesi ve kullanılması gerektiğini hep söylemişimdir. Bakanlığımızla yaptığım konuşma neticesinde şu anda Sandıraz Dağı'ndan 12 kilometrelik bir tünelle delmek şartıyla Muğla'nın ve üst platonun suyu, 50 yıllık perspektifte temin edilmiş olacak. Bu proje hazırlandı, bakanlığımızla beraber onayladık. Şu an ihale dosyaları ve fizibilitesi hazırlanıyor. Tahmin ediyorum ki 1,5 yıl sonra bu suyu kullanma durumunda kalacağız. Bizim Bahçeyaka’dan pompajla yukarıya bastığımız su, şimdi tersine dönmek suretiyle cazibeyle ve en az masrafla bunu çözeceğiz. Muğla’nın her yerinde de aynı hazırlıklarımızı yaptık." dedi.

Konuşmaların arından dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Muğla genelindeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin katıldığı yarışmada şiir dalında Yatağan ilçesi Ayser-Kazım Eren Ortaokulu 8-A sınıfından Özge Kılıç, resim dalında Ortaca ilçesi Özel Özalp İlkokulu 4-C sınıfı öğrencisi Nehir Akkuş, sloganlı afiş dalında Menteşe Güzel Sanatlar Lisesi R-12 sınıfı öğrencisi Meltem Kabak’ın eserleri birinci oldu.