Muğla'nın Menteşe ilçesinde, zihinsel engellilerin acil durum ve ilk yardım ihtiyaçlarının en kısa sürede karşılanmasına yönelik bir çalışma başlatıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS UZAL) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş'ü makamında ziyaret ederek, "Akıllı Can Melek" projesinin açılış toplantısına davet etti.

Müdür Özçelik, toplantının 4 Mart 2015 Çarşamba saat 14.00'te, Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacağını söyledi. Projeyle zihinsel engelliler, yaşlılar, alzhemier, parkinson ve epilepsi gibi rahatsızlığı bulunanlara, acil durumlarda ve ilk yardım ihtiyacında en kısa zamanda erişim sağlanacağını anlattı: "Bu gibi rahatsızlığı bulunanların, belirli bir kentsel alan dışarısına çıkması durumunda cihaz alarm verecek ve kontrol edilebilecek. Akıllı Can Melek mobil takip/iletişim ve entegre CBS modeli geliştirme çalışmaları, uzman kişi ve kuruluşlarla zihinsel engelli birey ve yakınlarıyla işbirliği içerisinde yürütülecek. Çalışma kapsamında 20 adet Akıllı Can Melek sistemi üretilip ilçemizde bir örnek hedef kitle üzerinde test edilecek. Böylelikle geliştirilen sistemin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin önündeki teknik ve sosyal engeller tespit edilerek giderilecek. Projeden iyi sonuçlar alınması durumunda, ülke genelinde tüm zihinsel engellilerin sosyal hayata uyumunda anlamlı bir adım olabilecek önemli bir modele ulaşılması hedefleniyor."

Başkan Gümüş de projenin çok önemli olduğunu dile getirerek, "Bu proje sayesinde birçok olumsuzluğun da önüne geçilebilir. Belediye olarak her zaman engelli vatandaşlarımızın yanındayız. Bizler de engelli vatandaşlarımız için birçok proje hayata geçiriyoruz. Bu anlamda engelli vatandaşlarımızın yararına olacak her projeye destek vermeye hazırız." ifadelerini kullandı. Ziyarette Yrd. Doç. Dr. Özçelik, Başkan Gümüş'ün bileğine çipli Akıllı Can Melek bilekliği taktı.