Kuzey Ren Vestfalye Sağlık Bakanlığı yedi sağlık sigortası ile anlaşma yaparak mültecilere sağlık kartı verecek. Böylece mülteciler uzun bürokratik engellere takılmadan tedavi olabilecekler. Belediyelerde lüzumsuz işten kurtulacaklar. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti Almanya’da bir ilke imza atarak mültecilere sağlık kartı (G-Karte NRW) uygulamasına geçiyor. Sağlık kartına sahip olan mülteciler ihtiyaç duyduklarında masraflar ve bürokrasiden endişe etmeden doktora giderek muayene olabilecekler.

Böylece sağlık konusunda mülteciler önce sosyal daire, oradan da doktora giden uzun bir bürokratik yoldan kurtulmuş olacaklar. KRV Sağlık Bakanı Barabara Steffens gelişmeyi şu cümlelerle değerlendirdi: “Akut rahatsızlıkları olan mülteciler böylece Almanya’daki diğer insanlar gibi doktora ve hastaneye gidip tedavi olabilecek. Belediyelerde bu uygulama sayesinde mültecilere sağlık konusunda uyguladıkları bürokrasiyi azaltmış olacaklar.” Uygulama ile birlikte mülteciler acil hastalıklarda da engelsiz doktor ve hastaneye gidebilecekler.

Evde doğumlar, aşısı yapılamayan çocuk olaylarına son
Sağlık bakanlığından yapılan açıklamada bu uygulama mültecilerin sağlık ve psiko sosyal bakımlarına getirdiği yeniliklerden dolayı ‘paradigma değişikliği’ olarak yorumlandı. Açıklamada federal hükümetin defaatle mülteci zirvelerinde söz vermesine rağmen somut adım atmadığı hatırlatıldı. Almanya’da ilk olan anlaşma KRV Sağlık Bakanlığı ile yedi sağlık sigortası arasında imzalandı. Anlaşmaya dahil olan yedi sigorta arasında AOK NordWest, AOK Rheinland/Hamburg, Novita BKK, Knappschaft, DAK, Techniker Krankenkasse TK ve Barmer GEK yer aldılar.

G-Karte NRW’nin daha çok mltecilerin muayene masraflarının tespitinde belediyelere hizmet verecekleri kaydedildi. Muayenelerin çapı ise federal yasalar tarafından belirtildiği ifade edildi. Daha önceden evde doğum olaylarından aşısı yapılamayan çocuklara kadar bir düzine Almanya’ya yakışmayan durumlar görülüyordu. Bunun önüne geçildiği gibi belediyeler lüzumsuz birçok iş yükünden kurtulmuş olacaklar.

Bilindiği gibi mültecilerin hastalık durumunda belediyeye müracaat edip cevap beklemek zorunda idi. Belediye çalışanı ise ihtiyacın olup olmadığına karar verebiliyordu. Buda lüzumsuz bürokrasi oluşturuyordu.