Osmanlı Devleti'nin savaş meydanlarında şehit olan ilk ve tek padişahı Murad Hüdavendigar Han, ölümünün 626. yılında Bursa'daki kabri başında dualarla anıldı.

Çekirge Murad Hüdavendigar Camii avlusunda düzenlenen anma etkinliklerine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dünda ve vatandaşlar katıldı. Murad Hüdavendigar Camii'nde mevlit okutulmasının ardından, Hüdavendigar’ın kabri başında dua okundu, mehteran ve kılıç kalkan ekipleri gösteri yaptı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmanlı Devleti'nin 3. padişahı olan Sultan Murad Hüdavendigar’ı şehadetinin 626'ncı yılında rahmet ve minnetle andıklarını söyledi. Bursa’nın, kökleri Bitinya’ya uzanan, Osmanlı Devletine kurucu başkentlik yapmış, 6 padişahın yanı sıra evliyaların kabirlerinin de bulunduğu paha biçilmez tarihi ve manevi mirası bünyesinde barındıran bir hazine olduğunu belirten Dündar, “Belediye olarak, 2006 yılından itibaren hem Bursa'da, hem de şehit edildiği Kosova'da Murat Hüdavendigar Han için anma programı düzenliyoruz. İlk programı, 15 Haziran'da Kosova'da şehit edildiği topraklardaki kabri başında gerçekleştirdik. Bu gün de Bursa’da, kendi adını taşıyan cami ve külliyenin bahçesinde dualarla anıyoruz.” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Bursa’nın bir başkent olduğunu belirterek, “Ecdadımızın güzellik, medeniyet, temizlik ve adaleti dünyaya yaydığı bir merkez. Sultan 1. Murad Han hazretleri de dünyaya sığmayan, coğrafyalar sığmayan bir komutan, bir padişah. Biri şehit edildiği topraklarda Kosova’da, diğeri de Bursa’da iki mezarı bulunan, savaş meydanlarında şehit edilmiş tek Osmanlı padişahı. 26 yıllık iktidarı döneminde ülke topraklarını 5 kat büyütüp, Balkan kapılarını biz Türklere açan, dünyada adaleti, iyilik ve güzellikleri ile anılan büyük Sultan Murad Hüdavendigar Han’ı rahmetle anıyoruz.” diye konuştu.