İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rhoads Murphey, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde '1500-1700 yılları arasında Osmanlı'da ordu ve savaş' konulu bir konferans verdi.

Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Ünal, IC Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Çeçen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta, iklim, çevre gibi fiziki koşulların yanı sıra, askerler arasındaki ilişkilerin ve onların psikolojilerinin savaşları nasıl etkilediğini anlatan Prof. Dr. Murphey, "Uzak yerlere savaşmaya gitmek, askerler için oldukça yorucu bir süreçti. Bu nedenle ordunun ihtiyaçlarının eksiksiz bir şekilde karşılanması gerekiyordu. Bu da gösteriyor ki savaşlarda kontrol sadece komutanda değil. Bürokratik kadronun da ordunun ihtiyaçlarının karşılanması, birlik içerisinde olmalarının sağlanması ve savaş esnasında aldıkları kararlar ile savaşlarda oldukça etkili olduklarını göstermektedir." dedi.

Prof. Dr. Murphey, Osmanlı ordusunun yaya ve süvari olarak ikiye ayrılmasının yanıltıcı taraflarına dikkat çekti, 15.yüzyılda atlı sayısının yaya sayısından 4/1 oranında fazlayken 17. yüzyıla gelindiğinde yaya sayısının atlı sayısını 4/1 oranında geçtiğini ifade etti. Prof. Dr. Murphey, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Osmanlı, modern döneme geçerken yeni yöntem ve gelişmeleri yakından takip etmiş ancak yapısal anlamda bu değişim hızlı bir şekilde olmamıştır. Öyle ki savaşlarda tüfek kullanılmaya başlanmasına rağmen Osmanlı padişahları, portrelerini yaptırırken, güçlü ve kudretli oldukları mesajı vermek için kendilerini ok ve yay ile resmettirmişlerdir."

Soru ve cevaplarla devam eden konferans, Prof. Dr. Yücel Ünal'ın, Prof. Dr. Rhoads Murphey ve IC Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Çeçen'e plaket vermesi ile sona erdi.