Artık Almanya’nın yerlileri haline gelen Müslümanların matemli anlarında yalnız kalmamaları için “Müslüman Acil Durum Manevi Refakatçileri” (Notfallbegleiter) yetiştiriliyor. Şimdiye kadar 100 civarında Müslüman refakatçi yetiştiren Hıristiyan-Müslüman Cemiyeti (CIG), Müslüman refakatçilerin yetersizliğine dikkat çekerek Müslümanlara manevi refakatçi olma çağrısı yapıyor.

Köln’de 25 yıldan beri Müslüman-Hıristiyan dostluğu için çalışan Hıristiyan-İslam Cemiyeti (CIG), Almanya’daki Müslümanların matemli zamanlarında desteksiz kalmamaları için önemli bir proje yürütüyor. CIG, Almanya’daki Müslüman ailelerin, kaza, yakınlarının ölümü, gibi zor zamanlarda desteklenmesi için “Müslüman Acil Durum Manevi Refakatçileri (Notfallbegleiter) yetiştiriyor. Yetiştirdikleri Müslüman refakatçilerin bazılarıyla birlikte çalışmalarını basına tanıtan CIG Müdürü Dr. Thomas Lemmen Müslüman vatandaşlara, “Başkasına yardım edebilmek tüm dinlerde önemli bir şeydir. Şu anda sayı yetersiz. Yeni adayları bekliyoruz” dedi.

KURSLAR EKİM’DE BAŞLIYOR

CIG, Müslüman refakatçiler yetiştirmek için Köln, Dusburg, Krefeld/Viersen, Oberhausen ve Oberbergischen Kreis’da, ücretsiz eğitim kursları düzenliyor. Önümüzdeki dönem için Ekim ayında başlayacak olan kurslar için başvurular başladı ve 1 Eylül’de sona erecek. CIG’ın konuyla ilgili açıklamasına göre yeni eğitim yılında kurslar 24 Ekim 2015 – 16 Ocak 2016, 7 Kasım 2015 – 30 Ocak 2016, 21 Kasım 2015 – 13 Şubat 2016, 5 Aralık 2015 – 27 Şubat 2016 ve 19 Aralık 2015 ile 12 Mart 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek. Toplam on gün sürecek olan kurslar Cumartesi günleri saat 09:30 ile 16:30 arasında verilecek. Eğitimin son halkasını ise kapanış ve sertifika etkinlikleri oluşturacak. CIG kursların ücretsiz olduğunun da altını çiziliyor.

MÜSLÜMAN MANEVİ REFAKATÇİ OLMANIN ŞARTLARI NELERDİR?

Müslüman Manevi Refakatçi olabilmenin birinci şartı kişinin kendisinin de Müslüman olması. Diğer şartlar ise; “En az 25, en fazla 65 yaşında olmak, kişilik olarak bu işe uygun olmak, kurslara tamamen katılmaya hazır olmak, kamuya açık manevi hizmetlere katılmaya hazır olmak, görev almak için aranmaya hazır olmak” olarak sıralanıyor. Söz konusu kursları ise İslam bilimci Nigar Yardim, Landespfarrer für Notfallseelsorge’dan Dr. Uwe Rieske, CIG Başkanı Hülya Ceylan ve Müdür Dr. Thomas Lemmen verecek. Kurslar manevi refakatçilik sisteminin yapısı ve çalışmalarının yanı sıra; temel iletişim bilgileri, psikotravmaloji, ilahiyat, evde ölüm, çocuk ölümü, ölüm haberini verme, ölüye davranış kuralları, psiko-sosyal hizmet ağı, kişisel hijyen kuralları, trafik kazası, şiddet kurbanları, kayıp kişiler gibi çok sayıda konuyu kapsıyor.

BAŞARILI KURSİYERLER SERTİFİKA ALACAK

CIg tarafından yapılan açıklamada kursların sosyal angajmana girecek gönüllü Müslüman erkek ve kadınları beklediği belirtilerek, “Müslüman kuruluşların destekleriyle organize edilen temel eğitim kursunda kamuya açık manevi hizmette birlikte çalışma yeterliliği aktarılmaktadır. Eğitimde Müslümanların dini ve ritüel uygulamalarına özellikle dikkat edilmektedir.” denildi. Açıklamada, kursları başarıyla bitirenlere sertifika verileceğine dikkat çekildi.