Diş Fırçalamak  Orucu Bozar mı?

Orucun bozulmasında temel espri boğazdan mideye doğru bir şeylerin gitmesidir. Bu kural iyi anlaşılırsa aklımıza takılan birçok sorunun cevabını bulmuş oluruz.
İlahiyatçı Hüseyin Gültekin, Meydan Gazetesi'nde yer alan "Bir Soru Bir Cevap" köşesinde soruları cevaplıyor..

Ağzımızı fırçaladığımız misvak, fırça, macun gibi maddelerden herhangi bir parça boğazımızdan aşağı kaçmadığı sürece orucumuz bozulmaz. Efendimiz, ağız temizliğine son derece dikkat etmiş ve ümmetini de bu konuda uyarmıştır. Efendimizin, uyandığında ilk yaptığı işin dişlerini temizlemek olduğunu ve her namazdan önce mutlaka dişlerini misvakladığını biliyoruz. Efendimizin bu tavsiyesi, oruç tutmanın ağızda bıraktığı kerih kokuyu giderme açısından büyük önem taşıdığı muhakkaktır.

Oruçlu insan, ağzındaki kokudan etrafındakilerin rahatsız olmaması için ağzını ve dişlerini sık sık temizlemelidir. Bu temizlik, ister misvak gibi doğal bir maddeyle yapılsın isterse diş macunu ve fırçasıyla yapılsın fark etmez. Ancak, günümüzde kullanılan macun ve fırçaların yapaylığı ve içerisindeki kimyasal maddeler göz önünde bulundurulduğunda bilhassa oruçlu iken misvak kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığının web sitesinde Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanan “Dini Soruları Cevaplandırma Platformu”nda yer alan fetvada;

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak “kenger sakızı” gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.