Vali Mustafa Hakan Güvençer, etkinlikte yaptığı konuşmada, insanlarda iyiliğin, güzelliğin, hak karşısında boyun eğen, o büyük fedakarlığın o büyük kahramanlığın, zihinlerde ve yüreklerde doğurduğu duyguların sahiplerini, bu sese kulak veren aziz insanları yüreklerindeki hüzün ile birlikte yürekten tebrik ettiğini söyledi.

Muharrem ayının önemine vurgu yapan Güvençer, "Hepimiz için bu özel günün zihinlerimizde gönüllerimizde yarattığı o ibret dersinin hayatımızda daim olmasını ve tüm İslam dünyası için ferahın ve muzafferiyetin ışığı ve müjdecisi olmasını diliyorum. Bugün onlarca yüzlerce kişi, yüzlerce güzel cümleler kurarak anlatmaya çalışacaklarına, bu aziz hatıranın karşısında suskun kalmayı, boyun büküp, gönül açıp, o etkin sese kulak vererek, aşure ikramı ile kutlamayı bir adet haline getiren bu engin basiretini ve ferasetini saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç ise İslam aleminde yaşanan manzarayı görünce aşure gününü çok önemsediklerini belirtti.

Hz. Hüseyin'in başlattığı mücadelenin tarih boyunca anıldığını anımsatan Güvenç, "Yezid ise ortaya koymuş olduğu zalimlikle lanetlenecektir. Yeni Yezidlere izin vermemek için Hz. Hüseyin Efendimizin vermiş olduğu onurlu mücadeleyi savunmak zorundayız.  Muharrem ayı hepimize aittir. Allah bir daha böyle bir hadiseyi, Müslüman alemine yaşatmasın" ifadesini kullandı.

Pazarcık Kaymakamı Mehmet Boztepe de birbirinden farklı birçok tadın, aynı kazandan kaynayarak çok mükemmel bir lezzet oluşturduğunu görme günü olduğunu vurguladı.

Alevi, Sünni ve farklı mezheplerden olan canların bir araya gelerek birliktelik örneği verildiğini dile getiren Boztepe, şunları kaydetti:

"Farklılıkların da bir ayrıcalık olduğunu görme, aynı ortamı birlikte paylaşmanın günü olduğunu görüyoruz. Yüzyıllar öncesinden yaşanmış acı olaylardan dersler çıkarmak ve Yezid olup yüzyıllar boyunca lanetlenmektense, bir Hüseyin, bir mazlum olup ölümden sonra da binlerce yıl hatırlanmayı, topraklarda yüzyıllarca beraber yaşadığımız gibi bir olmalıyız, iri olmalıyız ve hatta diri kalmak durumundayız."

Muharrem ayı ve aşurenin Alevi Bektaşi geleneğinin özünü oluşturduğunu belirten Alevi Kültür Dernekleri Pazarcık Şube Başkanı Hasan Hüseyin Değirmenci, "İnancın, birliğin, onurlu duruşun, paylaşımın sergilendiği bu çatı altında, hakla hak olmak için gönülleri birlemek amacıyla bir arada bulunmaktayız" dedi.

Program, aşure ikramı ve cem töreni ile sona erdi.