Cihad artık kalemle Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, İslam dünyasında cihad anlayışının değiştiğini ifade ederek, bundan sonra cihadın kalemle ve lisan-ı halle olacağını söyledi.
Mersin Temsilciliğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Yakın Doğu Üniversitesi'nde ”˜'İnsanlık ve Dünya Barışı'' konulu bir konferans düzenledi. Prof. Dr. Ahmet Battal'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açılış konuşmasını, Mersin Temsilcimiz Basri Özdemir yaptı. Özdemir, yaptığı konuşmada Yeni Asya'nın yayın hayatına başladığı günden beri baskı ve dayatmalara karşı çıkarak hep hakkın ve haklının yanında yer aldığını belirtti. Darbelere ve ihtilallere karşı koyan Yeni Asya'nın sürekli bedel ödeyerek bu günlere geldiğinin altını çizen Basri Özdemir, hedeflerinin fikir vicdan ve din hürriyetinin sağlanması olduğuna vurgu yaptı. Özdemir, gazetemizin demokrasi ve insan haklarının yanında yer aldığını belirterek, kapatılma ve yayın hayatına son verilme pahasına inandığı doğrulardan taviz vermediğini, bundan sonra da aynı yayın politikasını devam ettireceğini söyledi.
Prof. Dr. Ahmet Battal da insanoğlunun yer küre üzerinde tasarruf sahibi olan tek canlı olduğunu belirterek, bu insanın yaratılış gayesinden saptığı devirlerde savaşların ve anarşinin devletlere hakim olduğunu söyledi. Yakın zamana kadar dünyanın iki kutuplu olduğunu anlatan Prof. Dr. Battal, bir zamanlar Berlin şehrinin ortasında şehri ikiye ayıran bir utanç duvarının olduğunu ve bu duvarı aşarak hürriyetlerin ve demokrasinin olduğu Batı Berlin'e Doğu Berlin'den kaçarak geçmek isteyen insanların hürriyet uğrunda bu duvarda can verdiğini söyledi. Bir müddet sonra kazanan tarafın insanlık, demokrasi ve hürriyet olduğunu ifade eden Prof. Dr. Battal, yüreğini insanlığa açan tarafın mutlaka galip geleceğini belirtti. Prof. Dr. Battal, ecdadımızın asırlar boyu din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin insanlığa gönlünü açtığını bu sayede ecdadımızın kazandığını dile getirerek, Türkiye'ninde bu gün tıpkı ataları gibi mazluma ezilene sahip çıkarak ırk ve soy farkı gözetmeksizin maddi manevi kapılarını insanlığa açtığını anlattı.
İnsanoğlunun önünde iki yol bulunduğunu şayet “ben” duygusunun menfi kullanımının sonucu olan savaşı ve zulmü tercih ederse cehennemi yaşayacağını diğer yol olan insanlığa fayda ve merhamet yolunu tercih ettiğinde de mahlukatın en şereflisi olacağını anlatan Prof. Dr. Battal, ”˜'ben”˜' ve ”˜'sen''in, “o” için var olduğunu, ”˜'ben” ve “sen''in “o”nda buluştuğu gün saadet ve mutluluğun yakalanacağını ifade etti. Bugünün İslam dünyasında cihad anlayışının da değiştiğini anlatan Prof. Dr. Ahmet Battal, artık din için silahla cihad döneminin kapandığını, bundan sonra cihadın kalemle ve lisan-ı hâlle olacağını belirtti. Konferansını soru-cevap şeklinde sürdüren Ahmet Battal öğrencilerden gelen soruları cevaplayarak konferansına son verdi.