Diyetisyen Halime Demirciler'in Ramazan Ayında Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken hususlarla ilgili yazdığı yazısını paylaşıyoruz:

On bir ayın sultanı “RAMAZAN”da beslenmeye her zaman olduğundan biraz daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Oruç tutanlar için değişiklik gösterecek beslenme şekilleri, uzun süreli susuz kalma gibi farklı durumlar sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Aynı zamanda kilo almadan, sağlıklı ve rahat bir şekilde Ramazan ayını sonlandırmak için beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor.  Beslenmemizde meydana gelen  en önemli değişiklik 3 öğün olan günlük öğün sayısının 2 ye inmesidir. Kısa aralıklarla yenilen ağır yemekler sıcakların artığı ve metabolizmanın farklılaştığı bu dönemde kilo kontrolü çok önemli. Oruç tutmayı sağlığa faydalı hale getirmek aslında bizim elimizde ve bunun için yeterli ve dengeli beslenmek şart. Yeterli ve dengeli beslenmek için ilk olarak iftar ve sahur arasında en az üç öğünü tamamlamak gerekiyor. Öğünleri yaparken hızlı yemememiz ve fazla miktarda yiyecek tüketmememiz gerekiyor. Hızlı yediğimiz her öğün kilo almamıza sebep oluyor. Çünkü beynimiz doyma sinyalini yemekten 15-20 dakika sonra mideye iletiyor. Bu 15-20 dakika süre zarfında yenen hızlı yemek ve alınan fazla besinler bize ilerde kilo ve mide rahatsızlıkları olarak geri dönüyor. Ramazan ayında sık karşılaşılan sorunlardan birisi de mide içinde bulunan yemek ve asitin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan reflüdür. Tüm bu rahatsızlıkların ortaya çıkmaması için sağlıklı beslenme önerileri çerçevesinde hareket edilmesi gerekmektedir. 
Bu önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

-Mutlaka sahura kalkılmalı, sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalıdır. Süt, yoğurt, kefir içeren, peynir, yumurta, ceviz gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.

-Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar ve sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto, gibi içecekler içilmelidir.

-İftara çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 5-10 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur.

-Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vd. içmeye özen gösterilmelidir.
İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.

-Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir.

-Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir. Örnek olarak asağıdaki beslenme listesi gösterilebilir:

ÖRNEK RAMAZAN DİYETİ:

Sahur:   
1 su bardağı süt/yoğurt
1 dilim peynir
1 adet haşlanmış yumurta
5-6 adet zeytin
1 ince dilim esmer ekmek
1 porsiyon meyve

İftar:      
1 kepçe çorba (yağsız)
1 porsiyon ana yemek
4 yemek kaşığı pilav
1 kase yoğurt/cacık/ayran
1-2 ince dilim esmer ekmek
Salata

1.Ara: 1 kase şekersiz komposto

2.Ara: 1 porsiyon meyve
1 su bardağı Süt/Yoğurt/Ayran/Kefir

(Haftanın bir gününde 1 kase sütlü tatlı veya dondurma tüketilebilir.)
Yatsı namazına kadar olan vakit diliminde sindirime yardımcı ıhlamur, rezene, papatya, melisa, yeşil çay, beyaz çay gibi bitki çaylarını ihmal etmeyiniz.