Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği'nin (SAMTAB) Ayvacık Turizm Eylem Planı Toplantısı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Doğal güzellikleriyle ilçeye gelenleri kendisine hayran bırak Ayvacık 'Saklı Cennet Ayvacık' sloganı doğrultusunda hazırlanacak turizm projeleriyle artık gün ışığına çıkmaya hazırlanıyor. Su sporlarından gençlik kamplarına, doğa yürüyüşlerinden yöresel lezzetlerine, doğal güzellerinden tarihi ve turistik mekanlarına bir çok turizm potansiyeli toplantıda masaya yatırıldı.

SAMTAB'ın Ayvacık Turizm Eylem Planı Toplantısı, Ayvacık Belediyesi meclis salonunda yapıldı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın başkanlık ettiği turizm toplantısına Ayvacık Kaymakamı Can Kazım Kuruca, Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur ile Ayvacık belediyesi meclis üyeleri, birlik üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Toplantıda ilçenin yerli ve yabancı turistlere tanıtılmasının hedeflendiği 2 yıllık eylem planını hemen hazırlayıp projelendirerek ihale etmek istediklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, artık konuşma zamanının bittiğini, iş yapma zamanının geldiğini söyledi. Herkesin bu realiteyi anlamasını isteyen Başkan Yılmaz, yıllardır konuşulup olmayacak dualara amin deme döneminin sona erdiğinin altını çizdi.

Ayvacık'da turizmin canlanması ve gelişmesi için yaptıkları çalışmalar sonucunda hazırladıkları 19 maddelik yatırım başlıklarını okuyarak tartışmaya açan Yılmaz, "Bunlar içinden 5 tanesini seçeceğiz veya 5 tane yeni madde belirleyeceğiz. Artık turizm için önemli kararlar alalım ve önümüzdeki 2 sene içinde hayata geçirelim. 2 sene sonra da bunları bir daha konuşmayalım. Hayatta uğrunda yorulmadan ve başkalarıyla rekabet etmeden kazanılan hiçbir şey sizin değildir. Aksi halde bununla övünemezsiniz ve sahiplenemezsiniz. Gelin burada bir şeyleri başarın. İnsanların Ayvacık'a gelmeleri için bir takım nedenler ortaya koyalım. Ben üzerime düşen her şeyi yapmaya hazırım." dedi.

Toplantıda ilk etapta hemen hayata geçirilecek projeleri de anlatan Başkan Yılmaz, "Ladik'e yaptığımız gibi her hafta sonu Samsun'dan Ayvacık'a da ücretsiz otobüs kaldıralım. Arabası olmayan vatandaşlarımızın Ayvacık'ı gezip görmelerini sağlayalım. Şehir merkezinde 610 bin nüfus yaşıyor. Bunun 500 bini Ayvacık'ı görmemiştir. Bunu hemen hayata geçirelim. Bir rehber koyup ilçemizi tanıtalım. İlçelerimizde yeteri kadar hareket olmadığı için bu sayede ilçeler arası yerli turist canlılığını sağlamış oluruz. Bunun yanında Ayvacık'a özel bir menü belirleyip insanlarımıza bu lezzetleri tattıralım. Bunun yanında sportif aktiviteleri, su sporlarını ve gençlik kamplarını şehir merkezinden çıkarıp Ayvacık'ta organize edelim. Ahşap Ayvacık evini mutlaka yapacağız. Orman kıyısında kuş seslerinin de olduğu bir yerde bir tane eski Ayvacık evi bulalım veya yapalım. Bunu restore edip restauranta dönüştürelim ve bu yöresel yemekleri gelenlere ikram edelim. Bunun çok odası olsun. Altında 100 kişiye yemek verebilen bir özelliği olsun. Doğa yürüyüşlerini burada yapalım. Doğal ve katıksız organik ürünler pazarı kuralım. Kent merkezindeki bordlarda Ayvacık'ı ve özelliklerini tanıtalım. Bu göle 2-3 tane daha küçük gezinti teknesi alıp koyalım. Gölde gezinti sirkülasyonu ilçemizin en önemli turizm potansiyellerinden birisidir." diye konuştu.

Ayvacık Kaymakamı Can Kazım Kuruca, 'Saklı Cennet' Ayvacık'ı artık saklamaktan vazgeçip turizme kazandırma vaktinin geldiğine dikkat çekti. İlçenin turizme yönelik avantajlarını anlatan kaymakam Kuruca, herkesin elini taşın altına koyup mücadele etmesinin önemine değindi.

Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur ise Ayvacık'ın gelecek vizyonuna artık turizm yönünden farklı pencereden bakacaklarını vurguladı. Başkan Belur, "Alınacak kararlar itibariyle sonuçları itibariyle ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. 'Saklı Cennet' adıyla markalaşmış ilçemizde turizm konusunda çok çabalarımız var. İlçemizin geleceğini turizmde görüyoruz. Çok sayıda potansiyele sahibiz. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanıp Ayvacık turizmine katkı sağlamak istiyoruz. Başkanımızın önerdiği projeleri hayata geçirme konusunda emrindeyiz. Öngördüğü şeyleri hemen faaliyete geçirme konusunda elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.