Peygamberimiz hadislerinde bu konuyla alakalı demiştir ki; "Kabrimi bayram yerine çevireceğinize, bana salat ve selam ediniz.” Salavat getirmenin önemi nedir? Hz Muhammed'in (s.a.v.) adı anıldığı zaman Müslümanların salavat getirmesi ihmal edilmemesi gereken mühim görevler arasındadır. Kuran'ı Kerim'de bu konuda, "Allah ve melekleri Peygambere salat eder. Ey iman eden Müslümanlar siz salat edin ve teslimiyet içerisinde selam verin." Salavat Nasıl Getirilir Aleyhisselam Sallallahu aleyhi ve sellem Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed Allahümme salli ala seyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim Salavat hakkındaki hadislerden bazı örnekler Şefaatime layık olacak olan, bana çok salavat okuyandır. Günde yüz salavat getiren, kıyamette şehitlerle birlikte olur. İsteği az olan az, çok olan çok salavat getirsin. Bana çok salavat okuyanın dertleri biter, günahları affedilir. İsmim anıldığında, salavat okumayan, zelil olsun.

Salat (Türkçe namaz, dua) kelimesinin çoğulu olan Salâvat ya da Salâvat-ı şerife, Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere (Ehl-i Beyt) saygı bildirmek için okunan dualara denir. Kur'an’da Allah ve meleklerin Muhammed’e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir.

Kavramın kullanıldığı Ahzab suresi-56. ayeti şöyledir; "Allah ve O'nun melekleri Peygamber'e salat ederler. Ey mü'minler, siz de Ona salat edin."

Salat kelimesi Türkçeye 1. anlam olarak namaz, dua şeklinde tercüme edilmekle birlikte Allah'ın ve meleklerin Muhammed'e namaz veya dua etmesi inanç açısından uygun görülmemekte, bunun yerine destek verme, selam, yüceltme (kutsama, ing blessing), rahmet, övgü, iltifat[1] gibi ikincil anlamlar ile ayetlerin tercümesi yapılmaktadır.

Bir gelenek olarak Müslümanlar namaz içinde tahiyyata oturunca, namazdan sonraki dualarda, çeşitli dua törenlerinde ve Muhammed’in adını söyleyince ya da yazınca ona salat ve selam okurlar. Genellikle ismi söylendikten hemen sonra "sallallâhu aleyhi ve sellem" (Arapça: صلى الله عليه و سلم) şeklinde sessizce söylenen salâvat, yazında ise "s.a.s", "s.a.v" veya "s.a" olarak kısaltılır ve "Allah'ın dua ve selamı onun üzerine olsun" anlamına gelir.