Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi organizasyonuyla özel bir uçakla Beyrut'tan Gaziantep'e getirilen mülteciler Nizip'teki Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 2 No'lu konteyner kampına yerleştirildi.

Kamp hayatına alışmaya çalışan Çerkesler, ilk günü yerleşme ve eksiklikleri giderme işleriyle geçirdi.

Çerkes mülteciler kamptaki diğer mülteciler gibi bir taraftan canlarını kurtarıp başlarını sokabilecekleri bir yer bulduklarına sevinirken bir taraftan da arkada bıraktıkları evleri, toprakları, yakınları ve sevdikleri için üzülüyor.

Günlük kamp hayatının normal seyrinde sürdüğü konteyner kentte, insanlar alışık olmadıkları bu hayatın uzun sürmemesini temenni ediyor. Suriyeli mültecilere düzenli bir şekilde görevliler tarafından yemek dağıtılıyor. Hastanesi de olan kampta anaokulu ve lise de bulunuyor.

İKİNCİ KEZ VATANSIZ KALDILAR

Suriye'den getirilen Çerkesler, yüzyıllarca süren vatan savunmasının ardından 19. yüzyılda kitleler halinde Osmanlı topraklarına sürülmüşlerdi. O dönem Osmanlı toprakları olan Ürdün ve Suriye'ye de iskan edilen Çerkesler, Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından 150 yıl sonra bir kez daha vatansız kaldılar. Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi, Suriye'den getirilen Çerkeslerin anavatanları Kafkasya'ya dönmesi için diplomatik giirişimlerini de sürdürüyor ancak Rusya Federasyonu henüz bu konuda olumlu bir adım atmış değil.