Tavaf bittikten sonra Safa tepesine gelen umreciler sa’y ibadetine burada başlarlar. Sa’y yapmak en basit haliyle anlatılırsa Safa ve Merve tepeleri arasında gidip gelmektir. Bu tepeler arası yaklaşık 400 metredir.  Sa’y yapılmaya Safa tepesinden başlandığı için Safa’dan Merve tepesine 4; Merve’den Safa tepesine 3 gidiş yapıldıktan sonra sa’y ibadeti nihayet bulur. Umre sırasında Sa’y ibadeti yapmak vaciptir. Burada şunu belirtmekte fayda var. Bazı Müslümanlar bilgileri dışında olduğu için vacip olan ibadetlere farz olan ibadetler kadar önem vermiyorlar. Aslında farz nasıl her Müslüman’ın yapması gerekli, olmazsa olmazlardansa; vacip de aynı şekildedir. İkisinin arasındaki fark birinin meşruluğu ayetle sabittir; diğeri ise ayetlerde delil olmasa bile Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) in hadisleri ile sabittir. Unutulmamalıdır ki, hadisleri kabul etmeden din tamamlanamaz, eksik kalır. Çünkü, Allah-u Teala Hazretleri bize rehber olarak hem Kur’an’ı, hem de onu en güzel açıklayacak, hayatımıza nasıl yerleştirmemiz gerektiğini en güzel şekilde anlatacak Peygamberimizi göndermiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de de Allah-u Teala gönderdiği Rasule uymamızı emretmiştir. Dahası, Allah-u Teala tarafından “Habibim” yani sevgilim iltifatına mazhar olan, yaratılmışların en hayırlısı, en sevgilisi buyrulan böyle güzel bir Peygamberimiz varken; hal böyleyken, nasıl hadisler, hadislerle sabit olan vacipler, ibadetlerimizi tamamlayan, ibadetlerimize güzellik katan sünnetler terkedilebilir. Bu önemli ayrıntıdan bahsettikten sonra konumuza dönecek olursak, İslamiyet’te her ibadetin başında olduğu gibi umre sırasında yapılan Sa’y ibadetine başlarken de niyet edilmesi gerekir. Sa’y yapılırken yeşil ışıklı işaretler arasında kısa adımlarla koşar gibi yürünür. Böyle yürümeye Hervele denir ve sünnettir. Tavafta olduğu gibi Sa’y esnasında da çeşitli dualar, zikirler yapılabilir, Kur’an okunabilir.

Saç Kesmek veya Saç Kazımak

Sa’y bitirildikten sonra dua edilir. Birçok kişinin sandığının aksine umre ibadeti Sa’y tamamlanınca bitmez. Bu ve bu gibi tüm detayları, günümüzde umre turları belirtse de eskiden bütün bu detayları insanların kendisinin uğraşarak öğrenmesi gerekmekteydi. Umre Sa’yın bittiği yerde ya da konaklanan mekana gelindikten sonra saç kesilmesi veya kazılması ile tamamlanmış olur. Erkekler için saç kazımak daha faziletli olandır, ancak bu mümkün değilse, saçtan bir tutam kesmek yeterli olacaktır. Kadınlar için ise yine saçlarından bir tutam kesmeleri yeterli olandır. Saç kesme işi de vaciptir ve umreci bunu kendi yapabileceği gibi bir başkasına da yaptırabilir. Az önce belirtildiği gibi, umre böylece tamamlanmış olur. Böylelikle, ihramdan çıkılmış olur ve ihram yasakları da kalkmış olur.

Çocukların Umresi

Umreye velisi ile giden 7 yaşından küçük çocuklara da velileri tarafından umre yaptırılması güzel olandır ve çok sevaptır. 7 yaşından büyük çocuklar ise velilerinin önderliğinde umreyi kendileri yapar. Çocuklar için hesaplı umre fiyatları sunulan firmalar arasında http://silatur.com.tr/umre başı çekmektedir.