Tacikistan İçişleri Bakanı Ramazan Rahimzoda düzenlediği basın toplantısında, 200'e yakın Tacikistan vatandaşının Suriye ve Irak'ta savaştığını açıkladı. Geçen sene 53 Tacik vatandaşına yurtdışında başka ülkelerin topraklarında askeri operasyonlara katıldığı için soruşturma açıldığını söyleyen Rahimzoda, onlarından 12'isinin Irak ve Suriye'de savaştığını belirtti. 3 Tacik vatandaşının Suriye'den geri döndüğünü belirten Tacik Bakan, söz konusu kişilerin sorgulandıklarını ve ardından serbest bırakıldıklarını ifade etti.
Halihazırda yurtdışında bulunan Tacik vatandaşlarının ailelerine yönelik herhangi bir baskının uygulanmadığını kaydeden Rahimzoda, sözkonusu kişilerin ailelerinden, yakınlarının ülkesine geri dönmeleri konusunda yardım talebinde bulunduklarını kaydetti. İçişleri Bakanı Rahimzoda, gönüllü olarak ülkesine dönen vatandaşların cezai müeyyideye tabi tutulmayacağını bildirdi.

TACİK POLİSLER 5 TERÖR SALDIRISINI ENGELLEDİ

İçişleri Bakanı Ramazan Rahimzoda, geçen sene Tacikistan polisinin 5 terör saldırısını engellediğini kaydetti. Basına konuşan Tacik Bakan, 2014 yılında yapılan operasyonlar sonucunda çeşitli terör örgütlerinin üyesi olan 116 kişinin yakalandığını belirtti. Tacik Bakan, ayrıca, başkent Duşanbe'de şehrin güvenliğini sağlamak ve trafik ihlallerinin önüne geçilmesi amacıyla bütün sokaklara yerleştirilen kameralar ile 37 bin trafik ihlali olayının tespit edildiğini kaydetti. Bakan, trafik ihlalleri sonucunda kesilen cezalardan devlet bütçesine 4,7 milyon dolar gelir kazandırıldığını aktardı.
Güvenli kent projesi kapsamında başkent Duşanbe'nin bütün sokaklarına kameralar yerleştirildiğini hatırlatan Rahimzoda, bu projenin 22 milyon dolara mal olduğunu kaydetti.