Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, olası sel afetlerinin önüne geçebilmek amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sel felaketlerinin ardından aynı durumun yaşanmaması için 4 farklı sel kapanı projesi gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Yurt, bunlardan Kuruzeytin (Çobanlı) Sel Kapanı’nı yerinde inceledi. Az yağışlı havalarda dip savak ile aşırı yağışlarda ise dolu savak ile suyun tahliye edildiğini belirten Yurt, “Kuruzeytin Deresi, aşırı yağış sonucunda Atakum ilçesi alt kotlarında taşkınlara sebep oluyordu. Bunun önüne geçebilmek için, derenin Çobanlı köyü sınırları içindeki bölümüne 15 metre yüksekliğinde kil dolgu esaslı sel kapanı yaptık. 8 metre genişliğindeki dolu savak ile olası taşkın durumlarında suyun düzenli tahliyesini amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak 5 yıllık stratejik planlarda dere ıslahlarına önem verdiklerini de kaydeden Yurt, “Son birkaç yılda henüz yapılaşmamış bölgelerde gerekli imar planı revizyonları ile dere yatakları yeniden düzenlenme çalışmaları yaptık. Dere yatak tanzimleri yapıldı ve sel kapanları inşa edildi. Irmak ve derelerin denize ulaşabilmesi için büz ve menfezler köprüye dönüştürüldü.” dedi.