Serval (Savannah) kedisi nedir, Serval kedisinin özellikleri nelerdir? Serval kedileri, kedigiller familyasının Afrika kökenli etçil ve memeli , Serval kedisi nerede yaşar nasıl beslenir nasıl avlanır kaç yıl yaşar?

Serval (Leptailurus serval), kedigiller (Felidae) familyasından orta boyutlu vahşi bir kedidir. Serval kedilerisınıflandırma olarak Animalia Chordata Mammalia yani hayvanlar aleminin kordalılar şubesinin memeliler sınıfı üyesidir.

Aslında özetle Serval kedileri, kedigiller familyasının Afrika kökenli etçil ve memeli bir türü. İlk görünüşte çitayı, vaşağı ya da Türkiye'de de nadiren görülen karakulağı andırıyor. Ancak modern moleküler DNA araştırmaları Serval kedisinin her ne kadar çitalarla benzer özellik gösterseler de aslında aslanların soyundan geldiğini destekliyor. Aynı DNA çalışmaları Afrika altın kedisi ve karakulak kedisinin genleri ile de yakın ilişkili olduğunu, bu iki cinsin melezlemesi olabileceğini de vurguluyor.

SERVAL KEDİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Serval kedilerinin uzunluğu 59-92 cm, kuyruğu ise 20-38 cm arasında değişmektedir. Vücut ağırlığı ise dişilerde 7-12 kg, erkeklerde ise 9-18 kg arasında seyrediyorç Kendi sınıfında ince, zayıf bir hayvan olmasına rağmen uzun bacakları ve nispeten kısa kuyruğu ile oldukça güçlü bir kedidir. Oval gözleri, büyük kulakları ve küçük kafası vücudu ile ilişkilidir. Kürk yapısı değişkendir. Serval kedisi genellikle siyah benek şeklinde desenlere sahiptir. Başının arkasından 2 ila 4 çizgi şeklindeki siyahlık sırtına ve boynuna doğru uzanır. Daha sonraları bu çizgiler de benek şekline dönüşür. Bu kedilerin beyaz renkli olanların ve tüysüz olanlarının fotoğrafları olsa da aslında vahşi doğada beyaz Serval kedileri hiçbir zaman görülmez.

Serval kedisi

Serval kedisi vücut büyüklüğü ile orantılı olarak Kedigiller ailesi içinde en uzun arka bacaklara sahip türü oluşturur. Sahip olduğu uzun arka ayakları sayesinde hareketli avlarını yakalamada büyük öneme sahiptir. Örneğin yerden 2-3 metre havaya zıplayarak uçan bir kuşu avlayabilir. Serval kedisinin diğer ayırıcı özellikleri ise büyük geniş kulakları ve kafatasında bulunan işitme ile ilişkili mühürleridir.

 

SERVAL KEDİSİ NERELERDE YAŞAR?

Serval kedileri, menşei olarak Afrika’nın yerlisidirler ve daha çok Tunus, Fas ve Cezayir çevresinde yaşamalarına rağmen 20. yüzyılda yaşam alanlarının daralması sebebiyle farklı yerlerde de yaşamaya alışmışlar ve bu durumda evrimleşmişlerdir. Zira bir Serval kedisi 3 bin metre yüksekliğe kadar olan alanlarda dahi yaşayabilir. Yaşam alanında küçük su birikintilerinin olması şarttır, yarı kurak veya kurak alanlarda yaşayamazlar.

SERVAL KEDİSİ NEYLE BESLENİR?

Servaller gece avlanan hayvanlardır. İnsanların ve büyük yırtıcı hayvanların hareketleri azalınca avlanmaya başlarlar. Genellikle kemirgenler, kuş, tavşan, sürüngenler, böcekler, balıklar ve kurbağalarla beslenirler. Avlarının yüzde 90’ını ağırlığı 200 gramı geçmeyen canlılar oluştursa da nadiren geyik, ceylan ve keseli antiloplarla da beslenebilirler. Serval kedileri yemeklerini çok hızlı yerler. Yediklerini boğazlarında biriktirip daha sonra tekrar ağızlarına getirerek sindirimlerini tamamlarlar. Küçük avlarını tamamen yerken daha büyük olan avlarının kemiklerini, kürk, tüy, gaga, toynak vs. ayırarak yerler. Uzun arka bacakları sayesinde saatte 80 km hızda çok hızlı koşabilirler.

SERVAL KEDİSİ NASIL AVLANIR?

Avlanmadan önce gözlerini kapatarak yaklaşık 15 dakika boyunca sesleri dinlerler ve avlarını kendilerine has bir yakalama tekniğiyle havada yakalarlar. tere inene kadar avlarını ya öldürür ya da büyük oranda sersemletmiş olurlar. Tüm kedigiller ailesinde avının peşinden gidip yakalama oranı 1/10 iken Serval kedilerinde bu oran yaklaşık yüzde 50 hatta gece avlanmada yüzde 67’ye kadar çıkar.
 

SERVAL KEDİSİ KAÇ YIL YAŞAR?

Serval kedisi önceleri sadece Afrika ve Mısır’da bulunmasına rağmen sonraları Amerika ve Avrupa’da da yaygın olarak görülür. Serval kedilerinde gebelik süresi 66-77 gün arasında değişmektedir ve genellikle 2-3 yavru verirler. Yavrular yaklaşık 250 gram büyüklüğünde dünyaya gelmekte ve 9 ila 13. günlerde gözleri açılır. Yaklaşık 6 aylıkken kalıcı dişleri çıkar ve gerçek anlamda bu yaştan sonra avlanmaya başlarlar. Cinsel olgunluğa ulaşmaları 12-25 aylıkken gerçekleşir. Yaşam süreleri ise esaret altındayken 20 yıl kadar sürerken vahşi hayatta ortalama 10 yıl kadardır.

Evcilleştirebilen bu hayvanlar, özel izinlerle getirtilip beslenebiliyor. Çok yüksek rakamlara da satılabiliyor.

SERVAL KEDİSİNİN ALT TÜRLERİ

- Leptailurus serval serval, Cape Province
- Leptailurus serval beirae, Mozambik
- Leptailurus serval brachyura, Batı Afrika, Sahel, Etiyopya
- Leptailurus serval constantina, Cezayir (tehlike altında])
- Leptailurus serval hamiltoni, doğu Transvaal
- Leptailurus serval hindeio, Tanzanya
- Leptailurus serval ingridi, Namibya, güney Botsvana, Zimbabve
- Leptailurus serval kempi, Uganda
- Leptailurus serval kivuensis, Kongo
- Leptailurus serval liposticta, kuzey Angola
- Leptailurus serval lonnbergi, güney Angola- Leptailurus serval mababiensis, kuzey Botsvana
- Leptailurus serval robertsi, batı Transvaal
- Leptailurus serval togoensis, Togo, Benin