Ramazan ayının gelmesiyle birlikte piyasada canlılık yaşandı. Vatandaşlar, Ramazan'ın vazgeçilmez ürünlerini almak için çarşı pazarlara akın etti. İftar sofralarını zenginleştirmek için çaba harcayan vatandaşlara en büyük sıkıntı gıda fiyatlarına gelen zamlar oldu.

Ramazan öncesi esnaf her bütçeye uygun ürünleri müşterilerine sunarken, sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunan pastırma ve hurma yüksek fiyatlarıyla dikkat çekti. İftar sofralarını süsleyen pastırma 75 lira, en pahalı hurma ise 60 liradan satılıyor. Ramazan sofrasının vazgeçilmezi pastırmanın bir dilimi 1 lirayı buluyor. Hurmanın fiyatı ise 5 liradan başlayıp 60 liraya kadar yükseliyor. Esnaf, her bütçeye uygun ürünleri müşterilerine sunarken, sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunan pastırma 75 liradan alıcı buluyor. Geçtiğimiz yıl 50 lira ile 65 lira arasında değişen pastırmanın et fiyatlarının zamlanmasıyla birlikte bu yıl 75 liraya yükselmesi dikkat çekiyor.

Hurmanın fiyatı ise 5 liradan başlıyor. Medine hurması çeşidine göre 25 ile 30 lira arasında değişirken çeşitli ülkelerden gelen hurmalarda ucuzluğu ile dikkat çekse de kalitesiz olmakla birlikte ekonomik düşünen vatandaşların tercihleri arasında yer alıyor. En pahalı hurma peygamber hurması olarak bilinen 'acve' 60 liradan alıcı buluyor. Vatandaşlar peygamber hurması diye bilindiği için bütçelerine göre hareket ederek gramla da olsa almayı tercih ediyor.

Yine Ramazan ayında vatandaşların rağbet ettiği yiyeceklerden olan tatlı fiyatlarında da farklı fiyat seçenekleri sunuluyor. İftar sofralarının değişmez ürünü tulumba 9 liradan satılırken, şekerpare 12, baklava çeşitleri de 25 ile 50 lira arasında satılıyor. Geçen Ramazan ayına göre tatlı fiyatlarının arttığı gözleniyor. Çarşı pazarda yaprak, turşu ile meyve ve sebze de rağbet görüyor.

Ramazan öncesi et fiyatlarında herhangi bir değişim olmayacağı belirtildi. Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, toptan fiyatına kesimlerde maliyetlerin kurtarmadığına dikkat çekerek, buna karşın Ramazan'da et ve et ürünlerinde zammın söz konusu olmayacağını ifade etti. Et ve et ürünlerinin satış fiyatları 29 ile 35 lira arasında değişiyor.