Türkiye’nin en büyük ikinci ili konumunda olan Sivas, buna karşın Türkiye genelinde en çok nüfus kaybeden iller arasında yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre son 5 yılda nüfusu azalan iller arasında Sivas’ta bulunuyor. Sivas’ın nüfusunun giderek azalması, büyükşehir olma hayallerini de suya düşürüyor.

Sivas’ta yaşanan işsizlik ve istihdam sorunu, kentteki göç artışını da beraberinde getiriyor. Sivas’taki göçün en aza indirilmesi için siyasiler, bürokratlar, iş adamları ve ilin önde gelen kanaat önderlerinin çalışmaları kemikleşmiş olan söz konusu sorunu çözmeye yetmiyor. Yeterince istihdam alanı oluşturulamaması işsizliğin boyutlarını katlarken göçün yaşanmasına neden oluyor.

Özellikle son 5 yıl içerisinde Sivas’ın verdiği göç rakamları istatistiksel verilerle de kanıtlanmış durumda. TÜİK verileri il il nüfus artışını gözler önüne sererken Sivas’ın nüfusunda beklenen artış yaşanmadı. Türkiye nüfusu ilginç bir şekilde 5 yılda 5 milyon 134 bin 592 kişi artarken Sivas nüfusu azalan iller arasında yer aldı. Son 5 yılda nüfusu azalan 14 il arasına giren Sivas, vatandaşları karamsar bir tablo ile baş başa bıraktı. 5 yılda 67 ilin nüfusu artarken nüfus kaybeden 14 il arasında kayıp oranıyla ilk 7’de yer alan Sivas, 5 yılda 10 binin üzerinde göç verdi.

Yaşanan göç, işsizliğin yanı sıra Sivas’ın turizm, kültürel ve sosyal açıdan da geride kaldığının göstergesi oldu. Ufak tefek gelişmelerin yaşanabildiği kentte büyükşehir belediyesi olma umutları da suya düşmeye başladı. Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olmasına ilişkin şart, toplam nüfusu 623 binlerde olan Sivas için çok uzak bir hayal olarak görülüyor. Sadece İstanbul’da yaşayan 736 bin Sivaslı bile bu rakamla büyükşehir belediyesi olmaya yeterken nüfusu 2000 yılından bu yana düşüş yaşayan Sivas’ın kendini nasıl toparlayabileceği ise merak ediliyor.