Tülay Ülkü

Rusya'nın Soçi şehrinde 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan 22. Kış Olimpiyatları'na Çerkeslerin tepkisi dinmiyor. Yapılan kampanyada soykırım ve sürgünün yok sayıldığını belirten KAFFED Derneği bunun olimpiyat ruhuna aykırı olduğunu dile getirdi. Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkan Yardımcısı Ünal Uluçay, AKŞAM'a verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Soçi'deki olimpiyatlara bir imaj çalışması ve aynı zamanda bir prestij meselesi olarak baktığını ifade eden Uluçay, “Soçi'yi modern ve gelişmiş yüzü olarak lanse ederek, Rusya'nın ne kadar değiştiğini, geliştiğini göstermek istiyorlar. Rusların var olan soğuk imajını silmeye çalışıyorlar. Amaçları olimpiyat meşalesini de uzaya göndererek, "güçlü ve modern bir ülke" imajı yaratmak” dedi. Olimpiyatların aynı zamanda Rusya için büyük bir turizm atılımı olduğunu da ifade eden Uluçay, “Ayrıca Rusya Soçi şehrini aday gösterirken, bu nedenlerin yanında Çerkeslerin zihinlerinde hâlâ yaşamakta olan soykırım ve sürgünün üzerini olimpiyat oyunları aracılığıyla örtmeyi de hedefliyorlar” diye konuştu.

ANAVATANIMIZ!

Rusya'nın, Soçi'deki Çerkes varlığını yok etmeye çalıştığını da öne süren KAFFED Başkan Yardımcısı, “Soçi'nin Çerkeslerin anavatanı olduğu gerçeğini, olimpiyatlarla unutturmaya çalışıyor. Soçi, son 150 yıllık süreçte Çerkes varlığından arındırılarak, bir Rus şehri haline getirildi” dedi. Rusya'nın olimpiyatlar ile bölgenin kalkınacağını öne sürdüğünü ancak bunu yaparken Vancouver ve Sidney olimpiyatlarında "yerli halkların temsil edilmesi" örneklerini dikkate almadığını da kaydeden Uluçay, Kanada Vancouver'e olimpiyat ateşini teslim almaya, Çerkeslerin yerine  Kazak ekibinin götürülmesini de buna örnek gösterdi. 
 
BURADA BÖYLE BİR ORGANİZASYON YAPILAMAZ

Kaffed, Çerkeslerin anavatanı olan ve soykırımla sürgünün simgesi olan Soçi'de olimpiyatların yapılmasına karşıdır. Bu olimpiyatların barış ve huzura hizmet etmeyeceğini aksine eski acıların yüreğimizde yeniden canlanmasına yol açacağını düşünüyoruz. KAFFED olarak beklentimiz, Rusya ve dünya kamuoyunun Çerkes halkının yaşadığı soykırım ve sürgünün tanınmasını, Rusya'nın tarihiyle yüzleşerek özür dilemesini ve olimpiyat sürecinde Çerkeslerin bu toprakların kadim halkı olduğunu öne çıkartılarak, kimliklerinin tanınmasını istiyoruz.

UNESCO KORUMA ALANI TALAN EDİLDİ

Uluçay “Rusya, Soçi Kış Olimpiyatları için tarihin en büyük mali harcamasını yapıyor. Tesislere yer açmak için yaklaşık 5 bin insanın evlerinden çıkartıldığı söyleniyor. Soçi Olimpik Köyü, UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan bölgede inşa edildi" dedi.

SEYAHATLERE KISITLAMA GELDİ

Rusya, olimpiyatların güvenliği için olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Dev organizasyon için yaklaşık 37 bin güvenlik personeli şehrin ve sporcuların güvenliği için görevlendirildi. Ayrıca olimpiyatlar sırasında Kuzey Kafkasya bölgesinde yaşayanlar için seyahat kısıtlamalarının yapılacağı açıklandı.