AA muhabirinin, edindiği bilgiye göre, Kayseri'nin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinin sınırları içinde yer alan Sultan Sazlığı'nda, Develi Projesi kapsamında işletmeye alınan Zamantı (Gıcık) Tüneli vasıtasıyla Zamantı Irmağı'nın sularının bir kısmının sazlığa ulaştırılmasıyla su seviyesi son yılların en yüksek oranına ulaştı.

Biyolojik zenginliği ile dikkati çeken ve 200'den fazla kuş türünün konaklama, üreme ve beslenme imkanı bulduğu sazlıkta su seviyesinin artmasıyla her geçen gün kuş türü ve sayısı da artıyor.

Sultan Sazlığı Milli Parkı sınırları içinde suyu tuzlu olan Yay Gölü'nde de bu yıl yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk kez yüzde 99 doluluk sağlandı.

Yaklaşık 40 kilometrelik bir alanı kapsayan Yay Gölü'ndeki su seviyesinin artmasıyla flamingolar tuzlu sulara akın etti.

- 5 bin flamingo sayıldı

Tatlı ve tuzlu su ekosistemlerini bir arada bulunduran nadir sulak alanlardan olan Sultan Sazlığı'nda bu yıl yaklaşık 5 bin flamingo sayıldı.

Yay Gölü'nde kuluçkaya yatan flamingolar kuş gözlemcilerinin ve fotoğraf tutkunlarının da ilgi odağı.

Suda süzülen ve uçtuklarında seyrine doyumsuz görüntüler oluşturan flamingoları görüntülemek isteyen gözlemciler, uzun süre suyun içerisinde yürümek zorunda kalabiliyorlar.

Doğanın bir armağanı olan Sultan Sazlığı'nda flamingonun yanı sıra çok sayıda kuş türünün sesini duymak, uçuşlarına şahit olmak da mümkün.

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından Sultan Sazlığı içinde barındırdığı zengin faunasından dolayı üniversitelerin de bilimsel araştırmalarına konu oluyor ve adeta açık bir laboratuvar olarak kullanılıyor.