Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki YİBO Çadır Kenti'nde gelini ve yetim 2 torunuyla hayata tutunmaya çalışan Hatice Harputlu'nun (63) hüzünlü hikayesi, iç savaş dolayısıyla yaşanan yüzlerce acı hikayeden sadece biri.

Suriye'nin Lazkiye kentinde yaşayan 13 çocuk sahibi Harputlu, 6 çocuğunu ve eşini kaybettikten sonra iç savaşın başlamasıyla yakınlarıyla Türkiye'ye sığındı. 

Ülkesindeyken bir annenin yaşayacağı belkide en büyük acıyı 6 kez tadan acılı kadın, Türkiye'ye geldikten sonra da biri 30, diğeri 27 yaşında iki oğlunu daha toprağa verdi. 

Harputlu, tam 8 kez tattığı evlat acısını eşinin yasını yüreğine gömüp, onlardan geriye kalan fotoğraf ve yetim torunlarıyla hayata tutunmaya çalışıyor. 

Yaklaşık 2 yıl önce Lazkiye'nin Bayırbucak Türkmen bölgesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Hatice Harputlu (63) AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ölmeden önce 1 yaşlarında 3 oğlunu, 5 yaşında bir engelli kızını ve 4 yaşındaki bir oğlunu çeşitli hastalık ve kazalarda kaybettiğini söyledi. 

Eşinin ölümünün ardından geriye kalan 8 çocuğuna anneliğin yanı sıra babalık da yapmaya çalıştığını kaydeden Harputlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eşimin ölümünden sonra da evlat acım bitmedi. Daha eşim ve çocuklarımın acısı tazeyken, 16 yaşındaki kızımı hastalık nedeniyle kaybettim. Onu da köyümüzde toprağa verdik. Suriye'de yaşadığım bu acılarıma ülkemizdeki iç savaş nedeniyle de yenileri eklendi. 15 ay önce evli ve 2 çocuğu olan oğlum Türkmen Dağı'nda Esed'in saldırılarında hayatını kaybetti. Eşini ve çocuklarını yanıma çadıra aldım. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nda yine Esed'in saldırısında 27 yaşındaki oğlumun acı haberi geldi. O da orada şehit oldu. Daha önce kaybettiğim 6 çocuğumun ardından iç savaş 2 çocuğumu daha aldı. Ben diğerlerinin acılarını bile unutamadan ölümlere yenileri eklendi."

-"Mezarlarını ziyarete gidemiyorum"

Büyük oğlundan geriye kalan 2 torunu ve geliniyle çadırda yaşayan acılı kadın, zaman zaman oğullarının fotoğraflarına bakarak gözyaşlarını tutamıyor. 

Hayatını kaybeden 8 çocuğu ve eşini Suriye'de toprağa veren Harputlu, yaşadığı acıları yüreğine gömerek gerideki kimi Suriye'de kimisi ise Türkiye'deki farklı çadır kentlerde kalan 2 oğlu ve 3 kızı için ayakta durmaya çalışıyor.

Allah'a her zaman şükrettiğini belirten Harputlu, "13 çocuk dünyaya getirdim. Eşimi ve 8'ini toprağa verdim. Allah kimseye benim başımdan geçenleri yaşatmasın. Çok zor günlerden geçtik. Halen vatanımızdan uzakta yaşam mücadelesi veriyoruz. Sağolsun Türkiye bize bakmaya çalışıyor. Ama çocuklarımın ve eşimin mezarlarına bile gidemiyorum" diye konuştu.