Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Malatya Şubesi ile Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ortaklığında Suriyeli mülteciler için ‘İnsanlık Merhamet Kuşansın’ kampanyası başlatıldı.

AGD Malatya Şubesi Üniversite Komisyon Başkanı Abdulkadir Karaduman, ülkelerindeki iç karışıklık nedeniyle Türkiye’ye sığının Suriyeliler için başlatılan yardım kampanyası için destek istedi. Karaduman, şubede düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de Arap Baharı denilen süreçte, Mart 2011’de başlayan gösterilerin yerini, bitmek bilmeyen bir kaos ve çatışma ortamına bıraktığını belirtti. Yaklaşık 300 bin kişinin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Karaduman, şöyle devam etti:

“100 binlerce Suriyeli yaralanmış ve engelli duruma düşmüş, şehirler harabeye dönmüş, tarihi ve kültürel miras yok edilmiş, nüfusun yarısı zorunlu göçe maruz kalmış, 3 milyon kadar da Suriyeli ülke dışına çıkmıştır. Geride yetim ve dullardan oluşan devasa bir topluluk, milyonlarca travma, acı ve nefret kalmıştır. Şimdi Suriye’de yaşanan bu sürecin ırkçı emperyalizm eli ile düzeltilmesi mümkün değildir. Irkçı emperyalizmin işgallerde gerekçe olarak kullandığı demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi kavramların bir aldatmaca olduğu ortadadır. Özgürleştirme adı altında Suriye parçalanmaktadır.”

Dördüncü yılını doldurmak üzere olan çatışmalarda, 22 milyon nüfusu olan Suriye’nin yarısının zorunlu göçe maruz kaldığını anlatan Karaduman, “Evini, yerini, yaşadığı şehri terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin yüzde 75’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Suriyelilerin büyük çoğunluğu yine Suriye içerisinde yer değiştirirken, yaklaşık 3 milyon Suriyeli komşu ülkelere sığındı. Yaşanan çatışmalar nedeni ile zorunlu olarak ülkemize sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyeli bulunmaktadır. Resmi açıklamalara göre, 10 ilimizde yer alan 23 kampta 6 Ocak 2015 itibariyle 228 bin 433 Suriyeli bulunuyor. Yine resmi açıklamalara göre Kobani’den ya da diğer adıyla Ayn el Arab’dan gelen 194 bin 290 mülteci bulunuyor. Herhangi bir kampta yer almayan yaklaşık 1 buçuk milyon mülteci kendi başlarının çaresine bakmak durumunda. Çatışma ortamından kaçan Suriyeli mülteciler, biran evvel ülkelerinde barışın tesis edilmesini ve geri dönmeyi beklerken, dördüncü yılı dolmak üzere olan çatışmalar bitmek bilmiyor. Özellikle çocukların yaşadığı travmalar kaygı verici boyutlardadır.” diye konuştu.

Anadolu Gençlik Derneği olarak Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin 17 Şubat 2015- 28 Şubat 2015 tarihleri arasında düzenleyeceği yardım kampanyasına destek için seferber olacaklarını ifade eden Karaduman, “Suriyeli mülteciler battaniye, giyecek, özellikle çocuklar için kışlık giyecekler, gıda, küçük çocuklar için biberon ve mama, çocuk bezi, ilaç, diş macunundan el sabununa kadar ihtiyaç duymaktadır. Duyarlılık sahibi herkesi şubat ayı boyunca sürdürülecek olan bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.” dedi.