Samsun’un Terme İlçesinde Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) ve Terme Belediyesi işbirliği ile Leylekler için özel yuva yapıldı.

Sıcak havaların başlamasıyla 'yazın habercisi' olan leylekler Terme ilçesine gelmeye başladı. Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Terme Belediyesi işbirliği ile baharın müjdecisi leylekler için 7 adet 'Özel Yuva’ yerleştirildi. Tüm tehlikelere karşı elektrik direklerine, camii kubbelerine yuvalanan leyleklerin ve dünyaya getirdiği yavrularının elektrik akımına kapılarak veya camii kubbelerindeki aleme takılarak telef olmaması ve terk ettikleri mahallelere yeniden dönmeleri için Terme ilçesinde çalışma yapıldı.

LEYLEKLER KANATLI TURİSTLER

İlçenin Kozluk, Sakarlı ve Yalı Mahallelerinde çalışma yaptıklarını ifade eden ve yuvaların yer tespitinde ornitolog (Kuş Bilimci) Nizamettin Yavuz’dan destek aldıklarını belirten Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Baharın müjdecisi olarak nitelendirilen leylekler ilçemizde ciddi sayıda konaklamaktadır. 'Kanatlı Turist' olarak gördüğümüz bu göç hayvanlarının son yıllarda elektrik akımına yada cami alemlerine takılarak hayatlarını kaybettiğine şahit olduk. İlçemizin sembolü haline gelen leyleklerin konuk oldukları süre içerisinde tehlikelerden korumak için çalışmalarımız devam edecek.” dedi.

LEYLEK MAHALLESİ, LEYLEK DERESİ, LEYLEK SAPAĞI

Hayvanların aç kalmasını önlemek için dağlara yiyecek bırakan bir neslin torunları olduklarını sözlerine ekleyen Başkan Kul, ilçede birçok bölgenin leyleklere özgü isimlerle anıldığını ifade etti. Başkan Kul, “İlçemizin Kozluk Mahallesinde Leylek Mahallesi, Leylek Deresi ve Leylek Sapağı adı ile geçmişten günümüze aktarılan isimler mevcuttur. Eski leylek konaklamasını tehlikesiz bir şekilde bölgeye tekrar çekmek için çalışma yapıyoruz. Osmanlı Padişahı Beyazıd’ın hayvan haklarıyla ilgili fermanı, tarihe altın harflerle geçmiştir. Dünyanın ilk hayvan hastanesi Bursa’da kurulmuştur. Biz böyle bir ecdadın torunlarıyız. Projemize olan katkı ve desteklerinden dolayı YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu,’na, YEDAŞ Genel Koordinatörü Tevfik Demirel’e, tüm YEDAŞ çalışanları ve Ornitolog Nizamettin Yavuz’a teşekkür ederim” dedi.

TERK ETTİKLERİ ALANLARA TEKRAR GELECEKLER

Göç hayvanı leyleklere gösterdiği hassasiyet nedeni ile Terme Belediye Başkanı Şenol Kul’a teşekkür eden ornitolog Nizamettin Yavuz, “Belirli zamanlarda Terme ilçesinde leylekler ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmaktayız. Yılda 200 ile 230 arasında önemli sayıda leyleklerin Terme’de konakladığını biliyoruz. Yaptığımız çalışma ile kaza ve yaralanmaların önü alınarak leylekler tekrar terk ettikleri bölgelerde yuvalanacak.” dedi.