Topak, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları incelemelerde santralin çevreye kül attığını belirlediklerini, kanun gereği cezai yaptırımda bulunduklarını belirtti.
     Santraldeki kül atma durumunun devam etmesi halinde ceza oranlarının da artacağını dile getiren Topak, şunları kaydetti:
     ''Geçtiğimiz hafta sonu, A Termik Santrali'nin çevreye 'kül attığı' yönünde şikayet aldık. Bunun üzerine ekiplerimiz başlattığı incelemelerini tamamladılar. Yapılan incelemede, santral çevresindeki kar üzerinde yaklaşık 1 santim kalınlığında kül tabakası olduğunu gördük. Santrale daha öncede çevre kirliliği nedeniyle ceza uygulandığı için, Çevre Kanunu'nun 20. maddesinin B bendi uyarınca, bu defa ceza iki katına çıkarıldı.''
     ''Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne kirlilikten dolayı 160 bin TL para cezası uygulandı'' diyen Topak, ekiplerinin termik santral ve çevresindeki denetimlerini sürdürdüğünü ifade etti.
     Afşin-Elbistan A Termik Santrali Müdürü Faik Sağlam ise kül tutucu filtreleri çalışmadığı için böyle bir olay meydana geldiğini kaydetti.