Amasya il sınırları içerisinden yaklaşık 40 kilometresinin geçtiği Tersakan Irmağı’nın son 10 kilometrelik bölümü için temizlik ve ıslah çalışması başladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 73. Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan temizlik çalışması sonrasında çevreye yayılan pis kokuların da önleneceği belirtildi.
Amasya Valisi İbrahim Halil Çomektekin, Tersakan Irmağı’nda büyük bir temizlik çalışması başlatıldığını, doğanın can damarları olan su kaynaklarının insanlar tarafından temiz tutulması gerektiğini söyledi.

Vatandaşların bu tür akarsulara kentsel, tarımsal, hayvansal ve sanayi atıklarını bırakmamaları gerektiğini kaydeden Vali Çomaktekin, “Atıklar bırakıldığı zaman çaylarımız, ırmaklarımız, sularımız kirlenmeye başlıyor. Bu durum ise hepimize fayda sağlayan temiz su kaynaklarına zarar veriyor. Bu zararlar ise görüntü kirliliği, içinde yaşayan canlıların hayatlarının sona ermesi, toprak yataklarının kirlenmesi ve pis kokudur.” dedi.

Akarsuların gerek içerisinde, gerekse kenarında kötü atıkların biriktiğini ifade eden Çomaktekin, “Bu atıkların temizlenmesi için Devlet Su İşleri yoğun bir çalışma başlattı. Çok uzun bir alan üzerinde araç ve gereçleriyle güzel bir çalışma yapıyorlar. Bu çalışmalarla Amasya’nın girişine kadar olan kısım temizlenecek. Çevremizin korunması için halkımızdan duyarlılık bekliyorum. Lütfen su kaynaklarımızı kirletmeyelim. Bu konuda bütün vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyorum. Bahar ve yaz aylarını daha güzel hissetmemiz ve teneffüs etmemiz, temiz su kaynaklarıyla mümkün olacaktır. Artık Amasya’da kötü kokular teneffüs etmek ve gözümüzü rahatsız eden manzaralar görmek istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

DSİ 73. Şube Müdürü Turgut Yorulmaz ise kısa süre içerisinde Tersakan Çayı kenarında yaklaşık 10 kilometrelik bir alanın temizlenerek, Amasya'nın girişine kadar olan kısmın ıslahının yapılacağını ve Amasya'nın girişinin daha güzel bir görünüme kavuşacağını ifade etti. Tersakan Çayındaki kirliliğin önlenmesi için rutin denetimlerin yanı sıra habersiz denetimlerde gerçekleştirdiklerini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, “İlgili mevzuata aykırı olarak kirliliğe sebep olan kişi ve işletmelere gerekli müeyyideleri uyguluyoruz. Ancak bu konular sadece cezalar ile önlenemiyor, halkımızın ve işletmelerinde çevreye karşı duyarlı davranmaları gerekiyor.” diye konuştu.