Yeni gelişmekte olan ülkelerde her eve birden fazla otomobil planlanırken, çevre bilincinin yüksek olduğu Almanya’da halk, şehirlerin ulaşımının sadece otomobile bağlı düşünülmemesi gerektiğine inanıyor.

Halkın çevre bilincini ölçmek için Federal Çevrecilik Bakanlığı (UBA) tarafından yapılan araştırma halkın yüzde 82’sinin şehirdeki planlamaların yeniden gözden geçirilmesini istediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların ezici çoğunluğu otomobil yerine yaya kaldırımlarının genişletilerek çoğaltılması ile bisiklet yollarının artırılarak uzatılmasını istiyor.

Ayrıca toplu taşıma ve raylı sistemin planlamada ön planda tutulması gerektiğine inanılıyor. 14-17 yaş kesiminde, beklenenin tam tersine bu inancı taşıyanların oranı yüzde 92 olarak ölçüldü. Federal Çevre Bakanı Barbara Hendricks, "Bu konuda yeni anlayışa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. Buradaki esas maksadın şehirleri daha yaşanılır kılmak olduğunu belirtenn Bakan Hendricks, bunun için gürültü ile egzoz atıklarının azaltılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Önümüzdeki günlerde Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak bu konuda düzenlemeler getirileceği öğrenildi.