Nevşehir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, tüm turizm komplekslerinin bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek, çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak, çevre yönetim birimi kurma işlemlerinden birini yapma zorunluluğu bulunduğunu açıkladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, çevre görevlisi, çevre yönetim birimi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmeliğin 9 Ağustos 1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na dayanılarak hazırlanıp 21 Kasım 2013 tarihli ve 28828 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Yönetmeliğin çevre yönetim hizmeti alma şartları başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında “Bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak zorundadır” hükmünün yer aldığı aktarıldı.

Açıklamada, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’nin Ek-2 Listesinin 10.9 Maddesinde "turizm konaklama tesisleri, tatil köyleri veya turizm kompleksleri" hükmünün yer aldığı ifade edilerek, buna göre şehirde bulunan tüm turizm konaklama tesislerinin, turizm komplekslerinin bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu bulunduğu belirtildi. Bu zorunluluklarını yerine getirmeyen turistik tesisler için çevre yönetim birimini kurmayanlara 11 bin 619 TL, çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara 7 bin 746 TL idari para cezası uygulanacağı uyarısı yapıldı.