Çerkes kızlarının dillere destan güzellikleri söylenir durur. İşte canlı örneği. Türkan Şoray... Türk Sineması'nın sultanının Çerkes olduğunu Karkas Derneği'nden bir yetkili söyledi. Etiler'deki evinde söyleştiğimiz Türkan Sultan'ı aradığımda, o da tarihini araştırmak üzereymiş. "Herhalde insan belli bir yaştan sonra kökenlerini daha fazla merak ediyor. Bu yüzden önceki yıllara oranla Kafkas kültürünü ve nereden ne zaman geldiğimi daha çok merak etmeye başladım" diye başladı sohbete...

Şora soyundayız
Hangi Kafkas kökenden geldiğini sorduğumda: "Kabardey'im" dedi. "Ben de" deyince çok hoşuna gitti: "A ne kadar hoş, zaten bir çok Çerkes beni gördüğünde 'Siz de Çerkesmişsiniz' diye tanışıyor. İnanın bu insanı çok mutlu ediyor. Soyadını Şoray ama Kafkasya'da bize Şora veya Şoraoğulları derlermiş. Soyadı kanunu çıkınca büyükbabam Murat, Şoray soyismini almış. Anadolu'ya ilk gelindiğinde Amasya'ya yerleşmişler. Daha sonra İstanbul'a taşınılmış. Büyük babam önemli bir askermiş, Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli hizmetleri olmuş. Büyükbabamdan kalan ise sadece bir kılıç eskiden kalan fotoğraflar. Bunun dışında amcam Adil Şoray Emniyet Müdürlüğü yapmış, babam da zaten polisti. Diğer amcam Rıdvan Şoray da CHP Eyüp İlçe Başkanlığı görevini yürütmüş."

Ailem sinema istemedi
Türkan Sultan 5 yaşına kadar anne ve babasıyla büyükbabalarının Eyüp'teki evlerinde yaşamış. Halası Nadire Hanım kulağına sık sık "Büyüyünce siyasal bilgilerde okuyacak benim kızım" diye fısıldarmış: "Ancak 5 yaşındayken o evden ayrıldık. 15 yaşıma kadar ne halamla ne de amcalarımla görüştüm. Sadece sinema oyunculuğuna başladığımda Emniyet Müdürü olan amcam Adil Şoray, (Biz sinemaya girmeni istemiyoruz, eğer sinemaya gireceksen soyadını değiştir.) diye çıkıştı. Afişler basıldığı için soyismimi değiştiremedim. Bu olaydan sonra da özellikle öğretmen olan Nadire Halamla görüşemedim. 1971'de okul yaptırınca (Aferim kızıma) demiş." Türkan Şoray Çerkesce bilmiyor ama ne zaman müziğini duysa kano kaynıyor: "İçim içime sığmıyor. Kan çeker derler ya, aynen öyle oluyor." Türkan Şoray, Çerkes kızı olmaktan çok memnun: "Çerkes kızları güzel ve eğitimli olur derler. Bu yüzden Çerkes kızı olmak hoşuma gidiyor." Tam bu sırada kızı Yağmur geliyor. Türkan Şoray bize dönüp: "Yağmur da Çerkes kızlarının özelliğini taşıyor değil mi?" diyor.