Türkiye'de görülen ve soyu tükenmekte olan 'mezgeldek' ve 'çöl toygarı' hangi hayvanın türleridir? Mezgeldek nedir? Çöl toygarı nedir? Mezgeldek kuşu nedir? Çöl toygarı nasıl bir kuştur? Mezgeldek balığı var mıdır? Mezgeldek kertenkelesi var mıdır?

A. Kuş

B. Balık

C. Tilki

D. Kertenkele

Hersek Lagünü'nde 'Mezgeldek' Kuşu Gözlemlendi

YALOVA'da Altınova Hersek Lagünü'nde nesli tükenme tehlikesinde olan ve Avrupa kuşları kırmızı listesinde bulunan 'mezgeldek' kuşu gözlemlendi.

Hersek Lagünü'nde 'Mezgeldek' Kuşu Gözlemlendi

YALOVA'da Altınova Hersek Lagünü'nde nesli tükenme tehlikesinde olan ve Avrupa kuşları kırmızı listesinde bulunan 'mezgeldek' kuşu gözlemlendi.

Marmara Bölgesi'nin önemli sulak alanlarından biri olan Hersek Lagünü, Altınova Belediyesi'nin düzenli olarak yaptırdığı kuş gözlem çalışmaları ile tür zenginliğini her geçen gün artıyor. Aralık ayında bu kez nesli tükenme tehlikesinde olan ve Avrupa kuşları kırmızı listesinde tehdit altındaki kategoride hassas (VU) durumunda bulunan, toygiller familyasından mezgeldek (Tetrax tetrax) kuşu gözlemlendi. Bir dişi ve bir erkek birey olmak üzere çift halde alanda konaklayan mezgeldekler, aynı zamanda Yalova ve çevresi için ilk kayıt olma özelliği de taşıyor. Böylelikle Hersek Lagünü'nde kayıt altına alınan kuş türü sayısı son gözlemlerle 191'e ulaştı.

Çöl Toygarı

Vücudunun üst kısmı kum rengi ve çizgisiz, alt kısmı ise solgun, pembemsi renktedir. Uzunca, kalın ve sivri gagası sarımsı kemik rengidir, gaganın gövdeyle birleştiği yer ise sarı renktedir. Kuyrukları kırmızımsı-kahverengidir ve uç kısmında daha koyu renk bir band vardır. Kuyruk sokumu, kanat telekleri ve kanat altı kızıla çalar. Koyu kahverengi kuyruk üstü yavaşça incelerek açık kızıl kuyruk köküne kaynar. Kın telekleri koyu grimsi kahverengi olup, kanat ucundan belirgin derece kısadır. 

DD'nin ÖKA çalışmalarına göre, nesli tehlike altında olan türler arasında yeralmaktadır.