Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Türkiye Belediyeler Birliği ve Keçiören Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye Engelsiz Yetenek Günleri” yurt genelinden zihinsel engelli grupların şovlarına sahne olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Afşar Çelik, 7 Haziran'da protokol ziyaretleri ile başlayacak etkinliğin 8 Haziran'da Altınpark Göl Tiyatrosu'nda yetenek sunumları ile devam edeceğini bildirdi.

Türkiye'de bir ilk olan projeye yurt genelinden engelsiz yeteneklerin büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Çelik, “Projemizle birlikte herkes engellerin yeteneğe engel olmadığını görecek. Yöresel oyunlar, müzik, dans gibi sanat dallarında yeteneklerini sergileyecek yurt genelinden zihinsel engelli gruplar, kolbastıdan, mehtere; tangodan, çayda çıraya kadar birbirinden farklı alanlarda gösteri yapacak” dedi.

Tüm illerden katılım sağlanan etkinlikte Alanya, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, İstanbul, Karabük, Malatya, Manisa-Salihli, Kahramanmaraş, Mersin, Trabzon, Kocaeli, Aksaray, Karaman-Ermenek ve Yalova'dan gelen ekiplerin şovlarını gerçekleştireceğini bildiren Çelik, katılımcı grupların birbirinden farklı hikayeleri olduğunu anlattı.

 -“Alkışlarla mutlu oluyorlar”

 Karabük'ten katılan Aylin Müzik Grubu'nun 2009 yılında Aylin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönüllü olarak çalışan iki müzik öğretmeninin çalışmalarıyla kurulduğunu ifade eden Çelik, şunları söyledi:

“Çeşitli engel grubundan öğrencilerin yer aldığı Aylin Müzik Grubu, çok sayıda başarıya imza atmış bir grup. Aralarında Türkiye Off Road Şampiyonası, 2'nci Down Sendromu Farkındalık Yürüyüşü, Türkiye Özel Gruplar Müzik Festivali'nin de dahil olduğu 30'u aşkın etkinlikte konser veren grup, bir ilke imza atarak özel çocuklarımızla normal gelişen akranlarına ritim dersleri verdi. Diğer bir katılımcı grup  Salihli'den gelen zihinsel engelli çocukların oluşturduğu ”˜Sevgi Ateşi' halk oyunları gösteri grubu. Zihinsel engelli çocuklarımız, müziği çok seviyor ve alkışlandıklarında da çok mutlu oluyor. Sevgi Ateşi grubu, bu mutluluk olanakları sağlandığında engelli gençlerin neler yapabileceklerini gösterme adına kuruldu.”

Karaman'ın Ermenek ilçesinde faaliyet gösteren Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nin etkinliğe masa, kaşık gibi doğal materyallerle ritim yapma becerisi gözlenen ve darbuka, zil davul ve perküsyon gibi müzik aletleri kullanan engellilerden oluşan ritim grubu “Grup Taşeli” ve ”˜Damat Halayı', ”˜Anadolu'dan Geldik' ve kaşık oyunlarında yetenekli engellilerin faaliyet gösterdiği folklor grubu “Grup Zinde” ile katıldığını bildiren Çelik, “Türkiye Engelsiz Yetenek Günleri'ne katılan gruplar anlatılmakla bitmez. O yüzden, engelsiz yeteneklerle bütünleşmek isteyen, onların alkışlarla ne kadar mutlu olduğunu görmek isteyen tüm Ankaralılar'ı ücretsiz olacak etkinliğimize bekliyoruz” dedi.