Aycan, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde (KSÜ) düzenlenen, ''Türkiye'de Din Eğitiminin Dünü, Bugünü ve Yarını'' konferansında, Türkiye'deki din eğitimi müfredatının Rusya'daki okullarda da uygulandığını belirtti.
     Rusya'da geçen yıl, 4. sınıftan itibaren bütün okullarda din dersi verilmeye başlandığını ifade eden Aycan, şöyle konuştu:
     ''Bir kongre için Rusya'ya gittiğimizde, 'Biz artık yönümüzü Türkiye'ye döndürüyoruz' dediler. Rusya, bu konuda bizimle 2-3 yıldır çalışıyor. Kendilerine her türlü desteği veriyoruz. Rusya, 2 yıl önce bizim din kültürü ve ahlak bilgisi kitabını alıp pilot olarak 40 okulda uyguladı. Rusya Türkiye'yi kopya etti. Din dersini okullarda zorunlu hale getirdi. Uygulama sayesinde Rusya'da, Müslümanlar da Hristiyanlar da dinini öğrenecek.''
    
     -İmam hatip okulları-
    
     Aycan, Türkiye'de artık okullarda din derslerinin verilmesiyle, 1980 öncesi yaşanan sorunların bir daha yaşanmadığını vurgulayarak, ''Artık, 'Alevi Sünni, dinli dinsiz' diye kimse kimsenin boğazına yapışmıyor. Bu çok önemli bir şey'' diye konuştu.
     İmam hatiplilerin yıllarca yanlış tanıtıldığını ifade eden Aycan, şöyle devam etti:
     ''Eğer bu okullar iyi bir şekilde anlatılsaydı, kimsenin karşı çıkması mümkün değildi. Bu okulları siyasi tartışmaların odağı halinden çıkarttık. Bu okullar, Türkiye'ye özgü okullar değil. Şimdi ABD'de iki tane...Belçika, Hollanda, Danimarka'da imam hatip okulları açacağız. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyanın her tarafında bu okulları açacağız. Dünyanın her tarafına açılacağız.''
     Aycan, ayrıca Tevhidi Tedrisat Kanunu'nun, din eğitimi ve öğretiminin temel dayanağı, yegane kaynağı olduğunu kaydetti.