Karataş, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Cahit Zarifoğlu konferans salonunda düzenlenen, "Uluslararası Necip Fazıl Kısakürek Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, kurumları ve insanları "geçmiş dönem refleksleri"nden kurtulmaya davet etti.
     Necip Fazıl Kısakürek'in hayatından ve eserlerinden örnekler veren Karataş, şunları kaydetti: 
     "Atatürk Kültür Merkezi ve üniversitelerimiz birtakım korkularından, geçmiş dönem reflekslerinden ve ikbal endişelerinden kurtulmak durumundadır. Bize görkemli bir medeniyet armağan eden bütün inşacı erenleri, düşünürleri, sanatçıları, arifleri, alimleri, velileri, aydınları anmak, anlamak ve tanımak görevimizdir." 
     Karataş, uluslararası alanda düzenlenen sempozyumun önemli bir çalışma olduğunu vurguladı. 
     Konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine işaret eden Karataş, "Türk-Kürt, doğulu-batılı, ilerici-gerici gibi basit kalıplarla 'değeri' dışlamak yerine bu toprağa fidan diken, yetiştirdiği gülde olsa alıçta olsa heybemize bir ürün koyan fikir ve haysiyet sahibi millet evlatlarını anlamaya çalışmak zorundayız. Çünkü anlamadan tanış olamayız, kıymet bilemeyiz. Dışımızda zannettiğimiz insanlara boş yere düşmanlık eder dururuz" diye konuştu. 
     Karataş, ülkenin bilim ve sanat alanında dirilişe, "ivazsız garazsız" bir dostluğa şiddetle ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.