Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Nevruz Bayramı'nın Türk milletinin yüzyıllar ötesinden gelen, geleneksel bayramlarından biri ve baharın müjdecisi olduğunu söyledi.

Nevruz Bayramı, Bozok Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortaklığında üniversite kampus alanında düzenlenen etkinlikle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş, programda yaptığı konuşmada Nevruz'un Türklerin en eski bayramlarından birisi olduğunu belirterek, "Nevruz baharın gelişinin müjdecisi olarak bilinir. Türklerin İslam dinini benimsemeden önceki bayramlarından olan Nevruz, İslam dini benimsendikten sonra da Türk kültüründeki yerini muhafaza etmiş ve bugüne kadar kutlanarak gelmiştir.” dedi.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar da yüzyıllarca bu topraklarda hep birlikte kardeşçe yaşayan bir toplumun bu günlere geldiğini belirtti. Uçar, “Bu tür programların birlik, beraberlik, kardeşlik ve bunların pekişmesine vesile olacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ise yaptığı konuşmada Nevruz'un önemine değindi. Vali Yazıcı, “Nevruz İslamiyet’ten önce Türk milletinin kutladığı, İslamiyet’i kabul ettikten sonrada kutlamaya devam ettiği bir bayramdır. Nevruz, Hunlardan başlayarak; Göktürkler, Oğuzlar, Peçenekler, Uygurlar, Orta Asya kavimlerinin tamamı, Büyük Selçuklu İmparatorluğu, Osmanlı Devleti ve en son ülkemizde kutladığımız güzel bir bayramdır. Her ne kadar bu bayramı farklı sıkıntılara alet edip sanki yeni icat edilen bir bayram gibi göstermeye çalışsalar da yüzlerce yıldır kutlandığını bildiğimiz güzel bir bayramımızdır. Nevruz bir dönüm noktası, nasıl sabah, tan yerinin ağarması, seher vakti güneşinin çıkması bir başlangıçsa, insan ömründe de insanın doğumu, dünyaya gelmesi nasıl bir başlangıçsa, Nevruz da baharın başlangıcıdır. Bu başlangıcı, bu güzel günü de atalarımız şenliklerle kutlamışlar bizler de kutluyoruz." şeklinde konuştu.

'NEVRUZ'DA, DOĞA İLE BİRLİKTE BARIŞ VE KARDEŞLİKTE CANLANACAK'

Millet olarak, ülke olarak çok önemli gelişmelerin ve olayların arifesinde olunduğunu söyleyen Vali Yazıcı, "İnşallah onlarca yıldır çektiğimiz sıkıntıların bitmesi noktasında tarihi günler yaşıyoruz. Ben de şahsen 12 farklı yerde mülki idare amiri olarak görev yapan Anadolu’nun dağlarında, derelerinde, yaylalarında rahatça gezip o yörelerde yaşayan mazlum insanlara hizmet edememenin açlığını çekiyorum. Ben şu halimle kıdemli bir idareci olsam bile özellikle Beytüşşebap, Feraşin yaylasında, Van’da, Çatak’ta, Kars ve Iğdır’ın yaylalarında orada ki masum insanlara, bazılarının vesilesiyle hizmet götürememenin ızdırabını yaşıyorum. İnşallah önümüzde ki günlerde Misak-ı Millî sınırları içerisinde şanlı bayrağımızın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gururla, izzetle, şerefle dalgalanacağı o diyarlarda bütün mutlulukları inşallah beraberce yaşayacağız." ifadelerini kullandı.

Nevruz Bayramı etkinliğine Vali Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkan Vekili Talip Karslıoğlu, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, İl Emniyet Müdürü Saim Akpınar, İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Lütfi İbiş ve öğrenciler katıldı.