Muş Valisi Vedat Büyükersoy, demokrasinin olmadığı zamanlarda kan ve gözyaşının olduğunu söyleyerek, "Darbecilerin hepsi psikopattır" dedi.

Vali Büyükersoy, Varto'da yapımı devam eden kamu binalarına ait inşaatları gezdi. İlçe Kaymakamı Tahir Şahin'den çalışmalarla ilgili bilgi alan Vali Büyükersoy, daha sonra Vartolu işadamı Menduh Kapçın tarafından yaptırılacak et entegre tesisine geçti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükersoy, Muş'un dışında yaşayan Muşlu işadamlarının çok başarılı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin çok değiştiğini vurgulayan Büyükersoy, buna paralel olarak Muş'un da değiştiğini ve artık hak ettiği yere gelmesi gerektiğini belirtti. Geçmişte terörden dolayı yatırımcının Muş'a gelmediğini dile getiren Büyükersoy, "Şimdi o da yok. Artık Türkiye değişti. 2001 öncesi olağanüstü hal vardı. Olağanüstü hal varken ülkemizin her yerinde yoğun güvenlik önemleri vardı. Buna rağmen biz güvende değildik. Değil şehirlerarası ilçeler veya köyler arası şehirde sokağa çıkamıyorduk. Şimdi çıkabiliyoruz, çünkü olağanüstü hal kalktı. Olağanüstü hal çok iyi bir şey olsa idi o dönemlerde biz kendimizi daha güvende hissederdik. 2002 yılında yine hükümet acil eylem planında işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans uygulayacağını açıkladı" dedi.

2002 yılından sonra 'işkence gördüm' diyen bir vatandaş olması halinde, kendisinin de onunla birlikte suç duyurusunda bulunacağını dile getiren Büyükersoy, "En fanatiğini getirin 'benim şu arkadaşım işkence gördü' desin, onunla beraber ben de Cumhuriyet Başsavcısı'na suç duyurusunda bulunacağım. 2004 yılında terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkında kanun çıktı. Bu bölgelerde 4,4 katrilyon ödeme yapıldı. Muş'ta da 22 milyon lira ödeme yapıldı ve hala ödeme yapılan vatandaşlarımız var. Terör ve terörle mücadeleden doğan zarardan, sadece terörle mücadeleden değil terörün vermiş olduğu zararı da ödedik. 2007 yılında Kürtçe dershaneler serbest bırakıldı ve Türkiye bölünmedi. Tam aksine daha çok birleşti ve daha güçlü oldu" diye konuştu.

Demokrasinin olmadığı zamanlarda kan ve gözyaşı olduğunu belirten Büyükersoy, "Ama demokrasi olduğunda bu ülkenin ekonomisi iyi oldu, sağlığı iyi oldu, eğitimi, her şeyi iyi oldu ve olacak. 2001 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, 'Avrupa Birliği'ne giden yol Diyarbakır'dan geçer' demişti.

Moskova'ya giderken uçakta sordular 'ne demek istediniz', omzuna dokunarak rütbelileri ima ederek 'duymasınlar' dedi. Böyle demokrasi olur mu? Böyle sivil yönetim olur mu? İşte sivil yönetim olmadığı günlerde olağanüstü hal vardı, caddelere sokaklara çıkılmıyordu. Demokrasinin olmadığı yıllarda terör örgütünün büyümesine, kurulmasına sebep olan Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceler vardı. Ama demokraside millete hesap verirsiniz" şeklinde konuştu.

Darbecileri 'psikopat' olarak niteleyen Büyükersoy, "Bir ruh hastası general Mısır'da darbe yaptı. Darbecilerin hepsi psikopattır, ruh hastasıdır. Millet figüran mı ki film çeviriyorlar. Sen milleti hiçe sayacaksın ve darbe yapıp 'milletin menfaatini koruyorum' diyeceksin. Bir yıl tahammül edemediler, darbe yapıp milleti öldürüyorlar. Amerikan NBC kanalı ile İngiliz BBC kanalı orada canlı yayın yapmıyor. Çünkü menfaatlerine ters düşüyor. Gezi Parkı'na 21 gün 24 saat canlı yayın yaptı, hem de savaş muhabiri gönderdi de ne oldu. Bu ülkenin insanları olarak demokrasimizi ayakta tutmak zorundayız, sahip çıkmak zorundayız. Biz sahip çıkmazsak hiç kimse bizim demokrasimize sahip çıkmaz. Şimdi etrafımızda yoğun güvenlik önlemleri yok. Biz huzurluyuz, biz mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Vali Büyükersoy, ziyaretinin ardından ilçeden ayrıldı.