CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrukulu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin olarak TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

CHP'li Tanrıkulu, 5275 Sayılı Kanun’un ‘Zehirli Madde Katma’ başlıklı 185. maddesinin 1. fıkrasının aşağıdaki şekilde değiştirilmesini talep etti: “İçilecek sulara veya yenilecek veya içilecek veya kullanılacak veya tüketilecek her çeşit besin veya şeylere zehir katarak veya başka suretlerle bunları bozarak yahut herhangi bir sebeple arıtma tesislerinin çalışmasını engellemek suretiyle kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşüren kimseye iki yıldan on beş yıla kadar hapis cezası verilir.“

TEKLİFİN GENEL GEREKÇESİ

Hükümleri Bakanlar Kurulu tarafından yürütülen ilgili kanundaki değişiklikle ilgili gerekçede şunlar dile getirildi:
“Son yıllarda dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de arıtma tesislerinin önemi artmış ve gerek yurttaşa kaliteli hizmet sunulması gerek çevrenin korunması gerekse de kamu sağlığının korunması için arıtma tesislerinin sayısının ve niteliğinin atırılması zorunlu hale gelmiştir. Ne var ki ülkemizde belediyelere ayrılan bütçenin yetersiz kalması sebebiyle arıtma tesisi sayılarında yeterli artış görünmemekte ve daha da önemlisi var olan arıtma tesisleri ise farklı sebeplerle çalışamaz hale gelme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu sebepledir ki her ne sebeple olursa olsun kamu sağlığı ve çevrenin korunması amacıyla arıtma tesislerinin sürekli olarak çalışır durumda olması büyük bir zorunluluktur. Buradan hareketle, özellikle içme suyunun kaynağı olan arıtma tesislerinin çalışmasına engel olanların da zehirli madde katma suçu altında cezalandırılması gerekmektedir.

Başka bir anlatımla, halkın içme suyuna zehir katmakla insan sağlığına zararlı suyun arıtılmasının engellenmesi arasında bir fark bulunmadığı ortadadır. İşbu kanun teklifiyle kamu sağlığına karşı büyük bir tehdit oluşturan arıtma tesislerinin çalıştırılmaması hali cezalandırılmak suretiyle kamu sağlığı ve çevrenin korunması amaçlanmaktadır.”