Yeşilyurt Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kale ilçesinde dağlık arazide yaralı halde puhu kuşu bulan vatandaşlar, durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Malatya Şube Müdürlüğüne haber verdi. İlçeye gelen veteriner ve uzman ekipler, yaralı kuşa bulunduğu yerde ilk müdahaleyi yaptı. Ayağından yaralandığı belirlenen kuş, özel bir kafese alınarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Malatya 15. Bölge Müdürlüğüne getirilerek burada tedavi altına alındı.
Daha sonra yetkililerce Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne teslim edilen puhu kuşunun kırık ayağına cerrahi müdahalede bulunuldu. Ekipler, kuşun ayağındaki kırığı tedavi etmek için vücudunun başka bir bölgesinden parça alarak "doku nakli" yaptı.

Başarılı bir operasyonla tedavisi tamamlanan puhu kuşu, sağlığına kavuştuktan sonra yeniden doğaya bırakılacak.

Veteriner İşler Müdürü Abuzer Karataş, daha çok gece avlanan puhu kuşlarının, ekolojik dengeyi koruma açısından önemli olduğunu belirtti.

Yaptıkları tedavide kuşun ayağında doku kaybı bulunduğunu tespit ettiklerini aktaran Karataş, "Kırık olan ayağa cerrahi müdahalede bulunduk. Vücudunun değişik bölgelerinden aldığımız parçaları doku kaybı olan bölgeye uyguladık. Tedavi başarılı geçti. Kısa zamanda iyileşeceğini ve doğaya salınacağını belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Veteriner İşler Müdürlüğünden sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Çınar da yaralı puhu kuşuna uygulanan "doku nakli" operasyonunu yerinde takip ederken, yetkililerden bilgi aldı.

Çınar, doku naklinin başarılı şekilde gerçekleştirildiğini aktararak, kuşun sağlığına kavuşmasından sonra Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne teslim edeceklerini kaydetti.