Suriye'de 2011'de, halkın demokratik taleplerini dile getirmesiyle başlayan savaş, milyonlarca insan yurdundan etti, binlerce kişinin de hayatına maloldu. 

Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Suriye toprakları bugün acı ve gözyaşıyla anılır hale geldi. Yetim çocuklar, eşini kaybetmiş kadınlar veya evladından haber alamayan annelerin anlattığı hüzünlü hikayeler bu ülkede yaşanan dramı gözler önüne seriyor. 

Savaştan kaçan sığınmacılara kucak açan Türkiye ise bütün imkanlarını misafirlerinin imkanına sunuyor. Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriyelilerin acısına ortak olan Türk halkı, dost ülkenin halkına uzattığı yardım elini hiç bırakmıyor. Kamu kurumlarının yanında çeşitli vakıf, dernek ve platformlar Suriyelilere yardımlarını sürdürüyor. 

Beşir Derneği Genel Başkanı Cevdet ŞanlıÂ’, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 200 bin Suriyeli'ye yardımda bulunduklarını söyledi.

Suriyelilere yönelik yardım kampanyalarının devam ettiğini dile getiren Şanlı, "Ülkemizin farklı noktalarından temin edilen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bunun yanında hazırladığımız 'Kardeş Aile' projesiyle Türk ve Suriye halklarının kaynaşmalarına vesile oluyoruz" dedi.

Şanlı, eğitimlerine Türkiye'de devam eden Suriyeli öğrencilere de destek olduklarını vurguladı.

Suriye'nin çeşitli kentlerindeki 25 bin aileye düzenli yardımda bulunduklarını anlatan Şanlı, "Bunun dışında Suriyelilere ilaç ve hijyenik malzeme gönderiyoruz. Engelli mültecilere de tekerlekli sandalye veriyoruz" diye konuştu.

- Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu

Şanlıurfa'da 60 sivil toplum kuruluşunun desteğiyle oluşturulan Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu da yaklaşık 3 yıldır Suriyeli ihtiyaç sahiplerine ayni yardım ulaştırıyor.

Platformun yürüttüğü "Sınır Ötesine Yardım Kampanyası" çerçevesinde şehrin en işlek noktalarına açılan yardım stantlarında ve hayırseverlerin bağışlarıyla sağlanan gıda, ilaç, oyuncak ve giyim malzemeleri belirli periyotlarla tırlara yüklenerek sınır ötesine gönderiliyor.

Platform başkanı Osman Gerem, iç savaşın, Suriye halkını zor duruma düşürdüğünü kaydetti.

Hayırseverlerden daha fazla destek beklediklerini vurgulayan Gerem, şöyle devam etti:

''Şuana kadar 228 tır insani yardımı Suriyeli ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bu tırların 150'si sınır ötesine 78'i ise kentimizde kendi imkanlarıyla barınan misafirlerimize teslim edildi. Yaklaşan ramazan öncesi yardımlarımızı artıracağız. Suriye'de 16 ayrı bölgeye yardım ulaştırıyoruz."

- "Yardımlarımız artarak devam ediyor"

Bülbülzade Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı Yardım Komisyonu Başkanı Talip Çelik de savaş mağdurlarına yardımların artarak devam ettiğini belirtti.

Bugüne kadar 598 tır insani yardım malzemesini Suriye'ye ulaştırdıklarını anlatan Çelik, "Her sabah 2 bin ekmek gönderiyoruz. Gıdanın yanında giyim ve ilaç desteğimiz artarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.