Suriye'de yaşanan iç savaş vahşetinden kaçarak Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin muhtelif yerlerinde bulunan park, cadde, sokak ve metruk alanlarda yaşam mücadelesi veren Suriyeli misafirler için Akçakale Belediyesi İlk Adım Yaşam Merkezinde toplayarak bazı STK’ların yardımıyla her türlü ihtiyaçları karşılanıyor.

Akçakale Belediyesi İlk Adım Yaşam Merkezine yeni gelen Suriyeli misafirler; belediye personeli ekiplerince karşılanıp kayıt altına alınıyor. Bursalı tekstilciler tarafından gönderilen kumaşlar yaşam merkezinde dikilerek çadır haline getiriliyor. Yine aynı şekilde belediye personeli ekipleri de kurulan çadıra Suriyeli aileleri yerleştiriyor. Çadırları yerleştirme işleminin ardından Suriyeli ailelere, battaniye, yatak, gıda, temizlik kolileri, su termosu, yemek pişirme ve yemek kapları teslim ediliyor. Yaşam malzemelerini alan yeni aileler Akçakale Belediyesi Sosyal Tesisi olan belediye hamamına belediye araçlarıyla taşınarak banyoları yaptırılıp yeni elbise ve ayakkabı veriliyor. Ayrıca Akçakale Belediyesi günde iki kez olmak üzere kurulan çadırların arasını itfaiye yardımıyla suluyor, sinek, sivrisinek ve hastalıklara karşı ise günlük ilaçlama yapılıyor.

Akçakale Belediye Başkanı Abdulhakim Ayhan ve eşi Ayşenur Ayhan akşam saatlerinde İlk Adım Yaşam Merkezine gelerek yeni gelen aileleri ziyaret etti, çadır kurdu, gıda ve temizlik kolileri verdi, sohbet edip istek ve sorunlarını dinledi. Başkan Ayhan, ilk adım yaşam merkezinde yaptığı açıklamada, "Burada onlara geçici de olsa sahip çıktık ve yardımcı olmaya çalışıyoruz. Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla Akçakale Belediyesi olarak bu misafirlerimize yardımcı oluyoruz. Ben yardımda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Akçakale'nin komşusu Tel Abyad ilçesinin kontrolü birçok defa el değiştirdi ancak her değişim sırasında binlerce Suriyeli ilçemize sığındı. Son olarak ilçenin hakimiyeti PYD’nin eline geçti ancak onlar da Suriyelilerin geri dönüşlerine izin vermiyor. Geri dönüşlere izin verilmesi veya tampon bölge oluşturulması halinde ilçedeki Suriyelilerin büyük çoğunluğunun tekrar ülkelerine evlerine döneceklerini düşünüyorum." şeklinde konuştu.