Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un en önemli projelerinden biri Yedikuyular Kayak Merkezi’ydi.

Geç oldu ama oldu sonunda…

Dün birinci etabı tamamlanan Yedikuyular Kayak Merkezi’ndeydik.

Yedikuyular’a “MAHAVK – Kahramanmaraş Sportif Havacılık ve Doğa Sporları Kulübü” derneği olarak etkinliklere renk katmak için gittik.

Pilotlarımız kayak yapılacak noktadan kalkış yaparak tesisler üzerinde yaptıkları uçuşlarla görsel bir şölen ortaya koydular.

Sabahın erken saatlerinden itibaren yola çıkan on binlerce kişi Yedikuyular’a akın etti.

Kilometrelerce uzayan araç kuyruğu, yol kenarlarında mangal yakan, semaverde çay pişiren, fotoğraf çeken binlerce insan…

Kahramanmaraş boşalmış, şehir adeta Yedikuyular’a taşınmıştı.

Bizim tahminimiz bir günde Yedikuyular’a gidenlerin sayısı 100 bin kişiyi aştı.

Bu, yapılan hizmetin Kahramanmaraş için ne denli önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Yedikuyular’da restaurant tamamlanmış yakında tam olarak hizmet vermeye başlayacak.

Tuvaletler tamam.

Vatandaşı kafeteryanın olduğu zirveye taşıyacak olan telesiyejler çalışıyor, yarın onay alındıktan sonra hizmet vermeye başlayacak. Kayakçılar buradan kaymaya başlayacaklar.

Yüzlerce kızak kiralanmaya başlamış bile.

Henüz kayak yapmak için fazla uygun ortam yok ancak çalışmalar çok hızlı yapılıyor ve yakın zamanda daha geniş alanda kayak yapılabilecek.

Gidenlerin büyük bir çoğunluğu leğenlede olsa kaymadan geri dönmediler.

Ulaşabilenler orada kaldıkları müddetçe keyifli saatler geçirdiler.

Yaza doğru Bertiz’in köylerine gittiğimde yollar çok bozuktu.

Sıcak asfalt dökülmüş, yollar gayet güzel.

Tesislerin tamamlanmasıyla birlikte buraya büyük bir akın olacağı bilindiği halde yollar zamanında neden genişletilmedi anlamış değilim.

45 dakikada gittiğimiz tesislerden dönüşümüz üç saat sürdü.

Biz şanslı olanlardandık sanırım zira gece boyu onlarca kişi arayarak perişan olduklarından söz ettiler.

Tesislerin olduğu yerde ve yol boyunca belli aralıklarla yol kenarlarına park alanları yapılmalıydı.

İleride mutlaka yapılacaktır… Ancak gelecek haftalarda bu yoğunluk çok daha artacak ve sıkıntı daha da büyüyecek.

Bir iki hafta içinde çözüm bulunacağını düşünüyorum…

ANCAK; YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİNİN ÇOK ACİL ÇÖZÜLMESİ GEREK ÖNEMLİ SORUNLARI VARi

Birincisi; Yol… Yol mümkünse hemen bu gün, şu saatten itibaren tüm ekipmanlar yönlendirilerek genişletilmelidir. Gerekiyorsa Kuzey Çevre Yolu’ndaki tüm makine ve iş gücü bu yola kaydırılabilir. Dün yolda saatlerce bekleyen vatandaşın, gelecek haftalardaki durumunu düşünmek bile istemiyorum…

İkincisi; Telefon Şebekesi… Her hafta on binlerce kişinin kullanacağı bir tesiste telefonlar çekmiyor. Vericilerin kurulması için tesisin bitmesini beklemenin ne gereği vardı. Acil, çok acil telefon şebekelerinin devreye sokulması gerekmektedir.

Üçüncüsü; internet… Tesisleri ziyaret edenlerin internete girmeleri, canlı yayın yapmaları, tesisleri sosyal medyadan paylaşmaları, tanıtım açısından çok önemli. İnsanların Wi-fi ile internete girmeleri acilen sağlanmalıdır.

Dördüncüsü; Araç Park Alanları: Tesislerin olduğu bölgede en az bin araçlık park alanı çok acil olarak yapılmalıdır. Ayrıca yol boyunca belli aralıklarla park alanları yapılmalı, tıkanan trafiği açacak çözümle geliştirilmelidir. Dün yola çıkanların büyük bir kısmı tesislere ulaşamadığı için yollarda konakladı bu da trafiği kilitledi.

Beşincisi; Kayak Merkezine gelenlerin yemek içmek gibi ihtiyaçlarını giderecek tedbirler alınmalı, tesislerin bulunduğu alana ve yol boyunca çöp bidonları yerleştirilmelidir.

Altıncısı; Geniş ibadet alanları yapılmalıdır. Mescit inşaatına acilen başlanmalıdır.

Yedincisi; Yol boyunca sucuk ekmek pişirenler, semaverde çay yapanlar, mangal yakanlar için yol dışında özel alanlar yapılmalıdır. Trafiğin tıkanmasının en önemli nedenlerinden biri de budur…

…..

Her şeye rağmen güzel bir hizmet…

Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Bunların dışında övmek ya da eleştirmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var.